10 najčešćih pitanja na razgovoru za posao (i idealan odgovor)

Nakon što završite srednju školu ili fakultet, prvi korak ka zaposlenju, biće upravo razgovor za posao. Kada nemate iskustva, ovaj korak može biti pravi izazov, jer nikad ne znate šta vas očekuje, a uvek želite da ostavite najbolji utisak na poslodavca. Saznajte koja su to najčešća pitanja na razgovoru za posao i kako na njih adekvatno da odgovorite čitajući nastavak teksta.ruka

Intervju za posao najčešće je presudni momenat u kom poslodavac odluči da li ste kvalifikovani za poziciju u njegovoj firmi.

slika

Vrlo je važno da date zadovoljavajuće odgovore na pitanja poslodavca, kao i da ostavite najbolji prvi utisak.


Kako ne biste bili frustirani ovim procesom, bilo bi dobro da se pripremite za intervju.

Neka vaša priprema obuhvati informisanje o delatnostima firme, zatim saznajte šta su vaša glavna zaduženja u slučaju da dobijete posao, a onda razmislite kako biste se nosili sa njima i šta je ono što imate da ponudite firmi u kojoj želite da budete zaposleni.

Nakon što razmislite ovim temama, dobićete potrebno samopouzdanje i informacije koje vam mogu pomoći u razgovoru na koji idete.

Ono što je karakteristično za mnoge poslodavce su stereotipna pitanja koja postavljaju na razgovorima sa potencijalnim radnicima, kako bi otkrili vašu kreativnost, odgovornost i vaše sposobnosti.

Ovo su najčešća pitanja koja vam mogu biti postavljena i nekoliko saveta kako da odgovorite na njih:

#1 Recite mi nešto o sebi?

Ovo je prilično opušteno pitanje na koje gotovo i ne možete dati pogrešan odgovor.

Međutim, ako imate tremu i ako vam je zaista stalo do posla, može se desiti da i na ovakvo pitanje jednostavno ostanete zatečeni.

Zato je dobro da pripremite unapred priču u kojoj ćete reći svoje ime i prezime, koliko imate godina i koju ste školu ili fakultet završili.

Zatim možete dodati ukratko i čime ste se do sada bavili, ali pokušajte da to ima veze sa poslom za koji se upravo prijavljujete.

slika

Nemojte pričati da ste radili kao dadilja, ako se upravo prijavljujete za posao novinara.

Međutim, ako ste na razgovoru za poziciju učiteljice, onda je vrlo važno da pomenete da ste imali iskustva u čuvanju dece.

#2 Zašto ste napustili prethodni posao?

Ovo je veoma često pitanje poslodavaca, jer otkriva dosta toga o vama.

Iz tog razloga, pre nego što impulsivno okrivite bivšeg šefa, platu ili kolege, zastanite i jednostavno nemojte iznositi takve informacije, makar one bile i tačne.

slika

Uvek je najbolje da kažete da ste tražili veći izazov i posao koji vam više leži.


Ovakav stav neće izazvati negativan utisak o vama, već će poslodavcu staviti do znanja da preuzimate odgovornost za napuštanje prethodnog posla, što je svakako bolje nego da na novo radno mesto donesete priču o problemima na prethodnom poslu.

#3 Koje su vaše najveće slabosti?

Ovo je trenutak istine.

S obzirom na to da ne možete izbeći i ova škakljiva pitanja, najbolje je da na njih odgovorite iskreno. Nemojte preuveličavati svoje mane i slabosti, ali uvek je bolje da iskreno o njima govorite, nego da kažete ono čuveno “ja sam perfekcionista, previše radim…”

Budite realni i iskreni, ali ne previše samokritični. Pokažite da ste svesni svojih mana, ali i da nalazite načine da ih rešite.

#4 Zašto želite ovaj posao?

Čak i ako konkretan posao želite zbog velike plate i ostalih beneficija, predlažemo da to ne navedete kao razlog.

Dok odgovarate na ovo pitanje fokusirajte se na ono što vam se dopada u firmi za koju biste želeli da radite.

slika

Iznesite svoje osobine koje odgovaraju ciljevima firme, kažite i zašto vam taj posao predstavlja izazov, šta biste pružili timu i kako biste doprineli uspehu.

#5 Da li ste spremni da radite prekovremeno ili vikendom?

Kada se prijavljujete za određeni posao, najčešće u oglasu piše i radno vreme i radni dani.

Međutim, ako vas poslodavac ovim pitanjem iznenadi na razgovoru za posao, najbolje je da odgovorite iskreno.

Ako niste spremni da radite prekovremeno ili vikendom, recite to, ali samo ako ste kategorični u tom stavu.

Ako se ipak premišljate ili niste sigurni, ostavite tu opciju otvorenom, jer može biti presudna u odluci da li će upravo vas da zaposle.

Ako je ovo jedan od vaših prvih poslova, budite svesni da je ovo period u kom treba da se dokažete i da steknete iskustvo. Zato možda nije pametno da potpuno odbijete prekovremene, plaćene sate.

Ipak, ako niste spremni na to, onda je najbolje da jasno to kažete, kako ne bi došlo do zabune kada vas zaposle očekivajući da radite i van radnog vremena.

#6 Da li ste spremi da putujete ili da se preselite ako to bude potrebno?

Ovo je pitanje na koje sigurno već znate odgovor.

slika

Ne možemo vam dati bolji savet osim da taj odgovor kažete direktno.


Možda je pametna ideja da prvo pitate koliko često biste putovali i na koje destinacije, kao i gde biste morali da se selite, a zatim razmislite da li vam to odgovara.

Ipak, ako znate da vam putovanja i selidba nisu u opisu vašeg posla iz snova, onda nemojte da razlišljate o odgovoru, već budite iskreni i prema sebi i prema poslodavcu.

#7 Šta vas motiviše?

Ovo je prilično neformalno pitanje koje može da bude dobar put da dobijete radno mesto.

Pokušajte da na ovo odgovorite kratko, da ne filozofirate, ali da zaista pokažete da imate motivaciju, strast i želju da uspete.

Dok odgovarate na ovo, pokušajte da gledate pozitivno na život, kao i na ideju da dobijate upravo ovaj posao koji želite.

slika

Podelite svoj entuzijazam sa poslodavcem i objasnite šta vas to fascinira u vezi budućeg posla.

#8 Da li volite da radite samostalno ili ste timski igrač?

Ovo pitanje je direktno povezano sa vašim samopouzdanjem, sposobnostima i vašom odgovornošću.

Najbolje bi bilo da ste prilagodljivi tip koji je sposoban za obe varijante, ali ako ste do sada radili samostalno, verovatno mislite da niste sposobni da radite u timu i obratno. Čak i ako je tako, dajte sebi šansu da budete deo tima i da na taj način steknete iskustvo timskog igrača. Ne isključujte ni jednu opciju u startu.

Jednostavno recite: „Do sada nisam imao prilike da budem deo tima/da radim samostalno, ali spreman sam da se edukujem i steknem i to iskustvo.“

Ovaj diplomatski odgovor ostaviće najbolji utisak.

#9 Šta je vaš hobi?

Ovo pitanje možete smatrati pomalo privatnim u situaciji kada očekujete pitanja vezana iskuljučivo za posao.

Ipak, odgovor na njega, može predstaviti vašu ličnost u drugačijem svetlu nego odgovori na štura, poslovna pitanja.

slika

Poslodavci postavljaju pitanja o hobijima ili interesovanjima kako bi stekli uvid kakva ste osoba van posla. Svi volimo ljude koji imaju strast, entuzijazam, koji vole nešto što rade i uživaju u tome.


Navedite neki hobi koji može na bilo koji način biti povezan sa poslom za koji konkurišete. Ako i nemate takav hobi, onda pričajte o onom hobiju koji vas najviše ispunjava i čini srećnim.

#10 Koje su vaše veštine i vrline?

slika

Kada idete na razgovor za posao, skromnost morate staviti iza samopouzdanja i samopoštovanja.


Dakle, potpuno je ok da smatrate da uvek možete da budete bolji i da se edukujete, ali kada vam bude postavljeno ovo pitanje, budite spremni da odgovorite na njega na najbolji mogući način.

Jasno recite svoje vrline i šta je ono što možete da date kolektivu i kompaniji. Budite puni samopouzdanja, ali ne budite uobraženi.

Velika je razlika između arogancije i pokazivanja da znate zašto treba da zaposle baš vas na određenoj poziciji.

Dakle,kada se spremate za razgovor za posao, dobro razmislite o ovim pitanjima i odgovorima na njih.

Neka vaši odgovori budi iskreni, koncizni, kreativni i neka pokazuju vašu ambiciju.

Čak i ako nemate adekvatno iskustvo za određenu poziciju, pokažite da imate inicijativu i da želite da radite na sebi i svom znanju.

Najbolji način da ostavite dobar utisak jeste da budete originalni i puni samopouzdanja.

Svaki poslodavac radije zaposli osobu koja veruje u sebe i ima viziju o napretku, pre nego osobu koja je puna iskustva, ali i melanholije ili arogancije.

Nadamo se da će vam ovaj tekst biti od pomoći na vašem prvom razgovoru za posao. Srećno!

Podeli