Kako će pametni telefoni izgledati u budućnosti

Mnogi stručnjaci tvrde da pametni telefoni predstavljaju tehnološki bum kakav svet nikada ranije nije video. Sa svakom inovacijom, sve bržim povezivanjem, moćnim fotoaparatima, ekranima osetljivim na dodir i brojnim drugim naprednim funkcijama, čini se da dolazi vreme u kome neće postojati granice za pametne telefone.

Na Svetskom Kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni 2018 sve je bilo podređeno budućim tehnologijama mobilnih telefon. Od najave prvih 5G telefona, koji se očekuju već u 2019. godini, i koji će omogućiti korisnicima uživanje u neverovatnim brzinama preuzimanja podataka sa interneta, pa sve do koncepta upravljanja automobilima uz pomoć pametnog telefona.

Verovatno ste svesni toga da će vaš sadašnji, tek kupljeni mobilni ljubimac i poslednje „čudo tehnike“, u rekordno brzom roku postati zastareli model koji ćete možda da date i na otkup mobilnih telefona u Beogradu. Upravo ova činjenica je dovoljna da lako shvatite o kakvoj brzini napretka je reč kada su u pitanju mobilne tehnologije.

Šta mislite, kako će pametni telefon izgledati za deset godina, recimo 2028. ili 2030. godine? Ovo su neka od predviđanja budućnosti pametnih telefona, zasnovana na istraživanjima specijalozovanih web stranica koje se bave mobilnim inovacijama.

Neće vam biti potreban punjač

Nema tog korisnika mobilnog telefona kog barem jednom nije izdala baterija. Svi se žalimo zbog dužine trajanja baterije u našem telefonu. Zato se proizvođači neprestano trude da unaprede baterije sa svakim novim modelom koji izbace na tržište i poboljšaju korisničko iskustvo. Međutim, problem je u tome što pametni telefoni koriste sve više aplikacija i imaju sve više funkcija koje crpe bateriju.

Iako postoje načini da se produži trajanje baterije, stručnjaci vodećih kompanija non-stop rade na inovacijama i eksperimentišu u vezi različitih opcija za baterije mobilnih telefona. To uključuje tehnologije kao što su nano baterije, napajanje na solarnu energiju, vodonične gorivne ćelije, pa čak i kinetičku energiju. Ova poslednja znači da će se u budućnosti vaš pametni telefon puniti dok se krećete. I to će se desiti veoma brzo.

Ono što se trenutno primenjuje kao vrhunska inovacija jesu mobilni uređaji koji se pune bežično. Neki proizvođači mobilnih telefona već izbacuju ovakve modele, a očekuje se da uskoro bežični punjači budu u stanju da obezbede znatno brže punjenje telefona nego što je to slučaj danas.

Uvećana realnost će postati uobičajena stvar

Zamislite ovo: kupujete haljinu ili košulju preko interneta, i dok gledate ponudu na vašem telefonu, imaćete mogućnost da tačno vidite kako će ona izgledati na vama. U budućnosti tehnologije pametnih telefona doći će do ekspanzije korišćenja uvećane stvarnosti (AR) u industrijama poput maloprodaje, zdravstvene zaštite i tehničke podrške. Danas, uvećana stvarnost se već uveliko koristi uglavnom u svetu video igara.

Uzgred, pogledajte koji su to modeli pametnih telefona najbolji za gejmere.

Razni proizvođači mobilnih uređaja su izašli na tržište sa AR (augmented reality) alatima za razvoj aplikacija uvećane stvarnosti za mobilne uređaje. Ovi alati će omogućiti programerima aplikacija da iskoriste senzore pokreta i kamere na telefonu kako bi stvorili aplikacije koje će imati mogućnost da te senzore i kamere pomeraju sa velikom preciznošću, što će im omogućiti realističan prikaz.

Sa napretkom ove tehnologije, sledeći korak neće biti samo pametni telefon koji menja i snima slike, već će te slike telefoni moći da projektuju u uvećanoj realnosti, u realnom svetu. Više specijalizovanih sajtova izveštava da su holografski prikazi i digitalni projektori u neprestanom razvoju. Međutim, trebaće još nekoliko godina da se ova tehnologija razvije tako da ne bude skupa i bude pouzdana za globalnu upotrebu.

Telefoni će lako i bez greške prepoznavati svog vlasnika

Proizvođači mobilnih telefona godinama pokušavaju da povećaju bezbednost mobilnih uređaja na takav način da korisnicima omoguće da izbegnu iritantno unošenje PIN koda. Danas postoje brojni modeli sa karakteristikama kao što su Iris tehnologija skeniranja oka, ili skeniranje otisaka prstiju, za povećanu zaštitu telefona od hakovanja.

Što se tiče prepoznavanja lica, prethodni eksperimenti su se pokazali kao nedovoljno uspešni u cilju zaštite identiteta, zato što je tehnologija mogla da bude prevarena uz pomoć fotografije lica korisnika.

Međutim, kako se spekuliše u pojedinim internet medijima, trenutno se razvija nova tehnologija skeniranja koja proverava konture lica i glave vlasnika, zbog čega je ovakav softver teže prevariti.

U ovom slučaju, prepoznavanje lica bi moglo da postane novi standard za otključavanje pametnih telefona. Vaš telefon bi mogao da vas prepozna bez potrebe da vas skenira, pošto su senzori pametnih telefona postali razvijeniji. Neke od mogućnosti koje će u budućnosti biti razmatrane su glas korisnika ili čak njegov rukopis.

Veća upotreba virtuelnih asistenata i virtuelnih tastera

Veličina ekrana pametnih telefona se tokom godina stalno povećava. Budući pametni telefoni će verovatno po celoj svojoj površini imati ekran, sa mogućnošću prikaza na prednjoj, zadnjoj i bočnim stranama. To znači da na telefonima neće postojati fizički tasteri (dugmad).

Virtuelni asistenati će imati važnu ulogu tako što će vam pomagati u upravljanju telefonom, aplikacijama, i u jednostavnom prilagođavanju vašeg početnog ekrana na osnovu vaših obrazaca. Napredak veštačke inteligencije pomaže ovim virtualnim asistentima da postanu pametniji i intuitivniji. Oni će biti u stanju da vrlo lako prepoznaju željene radnje korisnika i na osnovu toga reagovaće na slučajne dodire i komande.

Vaš telefon će biti fleksibilniji i trajniji

Pitanje je vremena kada će pametni telefoni biti toliko jaki da nećete moći da ih razbijete. Pre svega, vaš telefon će biti trajniji kada se reši problem lako lomljivog ekrana. I verovatno ćete moći da ga preklopite i na taj način da ga nosite potpuno bezbedno u džepu vaših pantalona. Neki mediji najavljuju da će se posle mnogo godina konačno na tržištu pojaviti pametni telefoni sa fleksibilnim ekranima.

Prema nedavnim izveštajima Macworld-a proizvođači mobilnih telefona eksperimentišu sa načinima na koje bi ojačali staklo koje se koristi za izradu ekrana pametnih telefona, i načinima da se izbegnu mrtvi pikseli u preklopljivim ekranima.

Istraživači su napravili značajan napredak u vezi istrajnih materijala kao što je grafen staklo. Neki uređaji već koriste safirno staklo. Na Svetskom kongresu mobilnih telefona 2018. su već prikazani modeli sa grafenskim staklom.

Činjenica je da se pametni telefoni razvijaju munjevitom brzinom, ali postoje stvari koje će zauvek ostati iste. Vaš pametni uređaj će uvek biti važan deo vas i uvek ćete moći da ga nosite svuda sa sobom.

Podeli