Da li je čista kuhinja ključ zdravijeg života

Kažu da je kuhinja srce svakog doma. Tamo se pripremaju obroci, provodi vreme sa porodicom i prijateljima i stvaraju nove uspomene. Ali kuhinja može biti i jedno od najprljavijih mesta u vašem domu! 

Usled dnevnih aktivnosti, vlage i, naravno, ostataka hrane – kuhinja vrlo lako postaje mesto za pojavu i razmnožavanje klica i bakterija. Zbog toga je održavanje čistoće vaše kuhinje od velike važnosti. U nastavku ćemo istražiti razloge zašto je redovno čišćenje kuhinje neophodno, predstaviti najbolje načine za održavanje čistoće kuhinje, te vam olakšati da učinite kuhinju zdravijom i lepšom sredinom.

Zašto je čistoća kuhinje toliko važna?

Kao prostorija u kojoj se priprema hrana koju jedemo i u kojoj se nalaze skupoceni električni uređaji, kuhinja treba da bude uvek čista. Evo zašto je to važno. 

Sprečavanje bolesti uzrokovanih hranom

Jedan od primarnih razloga da vaša kuhinja bude čista jeste da sprečite rizik od bolesti koje se prenose hranom. Bakterije, virusi i paraziti nastaju i razvijaju se u nehigijenskim uslovima i lako mogu da kontaminiraju hranu i njene sastojke. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijareja, povraćanje, pa čak dovesti i do hospitalizacije.

Redovnim čišćenjem i dezinfekcijom vaše kuhinje možete smanjiti rizik od bolesti i osigurati zdravlje vaše porodice. Čista kuhinja ne samo da prija oku, već promoviše i dobro zdravlje i higijenu. Redovno čišćenje površina, pribora i aparata može da eliminiše nakupljanje prljavštine i štetnih bakterija. To zauzvrat osigurava da hrana pripremljena u kuhinji bude bezbedna, zdrava i sveža.

Produžavanje životnog veka kuhinjskih aparata

Još jedan razlog da vaša kuhinja bude čista je produžavanje radnog veka vaših aparata. Nakupljena prljavština može dovesti do kvara kuhinjskih uređaja kao što su rerne, frižideri i mašine za pranje sudova. To za posledicu ima visoke troškove popravke ili potrebu za zamenom. U oba slučaja, vaš kućni budžet će trpeti. Redovnim čišćenjem aparata možete im produžiti vek trajanja i uštedeti novac na duge staze.

Eliminisanje mrvica hrane i ostataka

Rasipanje mrvica hrane  i prosipanje tečnosti su česta pojava u kuhinji. Međutim, mrvice i razni ostaci hrane  mogu da privuku i štetočine kao što su bubašvabe, mravi i glodari. Redovnim brisanjem površina, čišćenjem podova i čišćenjem zaostalih tečnosti i mrvica, možete eliminisati razvoj štetočina i održati čistu kuhinju.

Koliko često bi trebalo čistiti kuhinju? 

Idealno, kuhinju bi trebalo čistiti svaki dan, iako to nije uvek moguće. Površine radnih delova, sudopere i kuhinjskih aparata bi trebalo obrisati nakon svake upotrebe. Temeljnije čišćenje trebalo bi da se obavlja nedeljno, što podrazumeva detaljnije čišćenje kuhinjskih aparata, ribanje sudopere i brisanje svih površina. Preporučuje se i mesečno dubinsko čišćenje

Jedan od najboljih načina za organizovanje čišćenja kuhinje je da čišćenje podelite po područjima koja se mogu nezavisno čistiti u različitim periodima. Na ovaj način će ceo proces biti jednostavniji i kraći, što ćete sigurno ceniti ako ste imali naporan dan i nemate snage ni vremena za dugotrajno čišćenje. Za lakšu organizuaciju, ceo proces možemo podeliti na različite dnevne, nedeljne i mesečne  zadatke:

Primeri dnevnih zadataka:  

 •     Očistite prostor za jelo 
 •     Uskladištite sastojke i ostatke hrane
 •     Napunite mašinu za pranje sudova
 •     Obrišite radne delove i stolove 
 •     Očistite fleke sa šporeta, mikrotalasnu pećnicu i frižider koristeći odgovarajuće čistače ili krpe za čišćenje. 

Primeri nedeljnih zadataka:  

 •     Dobro oribajte podove
 •     Obrišite kuhinjske aparate 
 •     Obrišite police frižidera 
 •     Izbacite nejestivu hranu 
 •     Iznesite kante za smeće i reciklažu.

Mesečno ili po potrebi:

 •     Otprilike svaka tri meseca dubinsko očistite rernu
 •     Organizujte špajz – dva puta godišnje pregledajte namirnice i reorganizujte ostavu
 •     Kuhinjski ormarići – redovno održavanje na svakih 3 do 5 meseci, uz nedeljno čišćenje 

Redosled čiščenja

Evo i kojim redosledom treba čistiti površine u kuhinji. 

Šta bi trebalo da bude prvo po redu prilikom čišćenja kuhinje?

Prilikom čišćenja kuhinje, trebalo bi prvo da očistite sve više ormare ili police, a zatim pređite na površine ispod. Na ovaj način će sve mrvice ili prašina pasti na površinu ispod. Dalje, bićete u mogućnosti da izvadite proizvode iz kuhinjskih ormara i da temeljno obrišete police i uklonite potencijalne lepljive tragove.

Koji deo kuhinje bi trebalo očistiti na kraju?

Vođeni stavkama iz prethodnoh pasusa, čišćenje podova bi trebalo ostaviti za kraj. Opšte pravilo čišćenja je da radite od vrha prema podu, kako biste omogućili da prljavština ili prašina sa viših područja padne dole, bez prljanja područja koja ste već očistili i dezinfikovali.

Dotrajali kuhinjski elementi često postaju izvor zaraze jer ih je nakon godina korišćenja praktično nemoguće savršeno očistiti. Rešenje je, ponekad, kupovina nove kuhinje, na opštu radost cele porodice. 

Održavanje kuhinje čistom nije samo bitno za estetiku vašeg doma već, što je mnogo važnije, za zdravlje i blagostanje vaše porodice. Usvajanje dobrih navika i korišćenje efikasnih načina za čišćenje će vam olakšati pripremu hrane, omogućiti lakše praćenje i organizovanje zaliha hrane i potrebnih  sastojaka. Vaša kuhinja će postati prijatno i bezbedno mesto za pripremanje hrane i boravak vaše porodice.

Podeli