Eufemizam – stilska figura, definicija i primeri

Eufemizam je stilska figura kojom određeni izraz koji ima negativnu konotaciju zamenjujemo blažom varijantom. Koliko je česta u književnosti i generalno u srpskom jeziku, kao i kako se tačno definiše – saznajte u nastavku teksta. Takođe, pripremili smo i veliki broj primera eufemizma, kako biste potpuno razumeli šta ovaj pojam zapravo znači.

Šta je eufemizam – definicija

Eufemizam je stilska figura koja se koristi kada hoćemo da ublažimo primarno značenje neke reči, ukoliko je ona nepristojna ili vulgarna. Eufemizam je reč ili pojam koji se zamenjuje drugom rečju, čiji je oblik blaži. 

Pitaš se zašto se koristi blaži oblik?

Blaže reči se koriste zbog prilagođavanja govora bontonu, kao i zbog raznih društvenih, religioznih i političkih razloga.

knjige-biblioteka-knjizara

Šta su beše stilske figure?

Stilske figure su sastavni deo svakog književno umetničkog dela i njihovim korišćenjem se obogaćuje svaka stranica knjige. Stilske figure su utvrđen način piščevog izražavanja, koji se u potpunosti razlikuje od svakodnevnog govora. 

U slučaju da žeiliš da se više upoznaš sa stilskim figurama, pozivamo te da klikneš ovde i naučiš koje to je još stilske figure pored eufemizma postoje.

Eufemizam spada u grupu figure tropi

Stilske figure se dele primarno na četiri grupe – figure dikcije, figure reči (tropi), figure konstrukcije, figure misli – a ove grupe imaju svoje podele.

Eufemizam spada u figure reči. To su reči koje nastaju promenom osnovnog značenja određenih pojmova. Pored eufemizma u ovu grupu spadaju još epitet, personifikacija, simbol, metafora, alegorija, metonimija, sinegdoha.

Mnogi lingvisti kažu da se Eufemizam može shvatiti kao podvrsta metonimije, zbog ublažavanja značenja neke reči.

Šta je metonimija?

Metonimija je stilska figura koja podrazumeva zamenjivanje jednog pojma drugim, ali isključivo na osnovu logičke veze ta dva pojma

Na primer: Živi od svojih deset prstiju – živi od svog rada.

Eufemizam primeri – evo kao se koristi ova stilska figura

Sada kada smo se upoznali sa pojmom eufemizam, i naučili definiciju, odnoso šta ona tačno znači, hajde da pređemo na primere.

Primeri u svkaodnevnom govoru

  • Bio je malo veseo – umesto bio je pijan.
  • On je elegantno popunjen – umesto debeo je.
  • Osoba sa posebnim potrebama – umesto osoba sa invaliditetom.
  • Ona je laka žena – odnosno ona je prostitutka.
  • Oni su u zategnutim odnosima – odnosno u svađi su.

Često možemo da naiđemo u našem jeziku na eufemizme vezane za smrt.

 • Nema ga više – umro je.
 • Otišao je na onaj svet – umro je.
 • Izdahnuo je – umro je.

Primeri u književnosti

“A njega nema, i nema, i nema,
I nema ga više…” iz pesme “Balada iz predgrađa”, Dobriša Cesarić.

Isticao je iz usta dah njegove duše…” iz dela “Ep o Gilgamešu”

Primeri u novinarstvu

 • Materijalna oskudica – umesto siromaštvo, beda.
 • Zemlje trećeg sveta – umesto zaostali narod.
 • Zemlje u razvoju – odnosno nerazvijene zemlje.
 • Kontroverzni biznismen – umesto kriminalac.
 • Revolucija – umesto građanski rat.

Da li ste znali?

Nazivi stilskih figura potiču iz grčkog jezika, pa nas tako ni ne čudi da je reč eufemizam izvden od neke grčke reči. Eufemizam je nastao od grčke reči euphemismos što znači ublažavanje, ova reč je izvedena od glagola euphemeo što znači povoljno govorim.

Stari Grci su nam dali pravi primer ove stilske figure. Naime, većina grčkih mitova govore o strašnim Erinijama, koje su se u Rimskoj mitologiji bile poznate kao Furije. Erinijama je zančilo “one koje se ljute”

Erinijama su bile tri boginje sa strašnim zmijskim glavama koje su linčovale i mučile obične smrtnike. A grci su te boginje nazivali – Eumenidama. Ovim nazivom se se menja primarno značenje i sada eumenidama znači “one koje su ugodne”.

Nisu to uradili zato što su zaista mislili da su ugode, već iz straha da od njih ne dožive neko zlo. Prema legendi, svako ko se suprostavio boginjama, nazivajući ih Erinijama, bio je kažnjen. 

Sigurno si i ti neke od gore pomenutih izraza koristio/la ili čuo/la, a da nisi ni znao/la da je to eufemizam. Ova stilska figura je, kao što možeš da primetiš, dosta zastupljena u svakodnevnom govoru zbog želje da se bude kulturan i pristojan u društvu. 

Sada kada znaš šta je eufemizam, verovatno ćeš više da obraćaš pažnju na ovaj pojam, a možda upravo uz pomoć ove stilske figure obogatiš svoj stil pisanja.

Podeli