22 načina da baš povećate ekonomičnost poslovanja

Ako ste se ikada pitali kako možete da smanjite troškove svog startapa ili biznisa, ovaj tekst će biti vaš vodič i novi najbolji savetnik. Ne samo da ćemo obraditi već poznate načine da povećate ekonomičnost poslovanja (koje ste možda zaboravili ili mislite da i nisu tako važni), već ćemo otići i dalje i od toga i otkriti neke manje poznate cake.

Želite da smanjite ulaganja, kako biste mogli da priuštite sebi zasluženi odmor i putovanje za kojim već dugo čeznete? Ili možda želite da deo novca preusmerite na neke posebne poklone onima koje volite? A šta ako želite da uštedite nešto novca koji biste onda mogli da uložite u dalji razvoj vašeg posla?

Ne brinite, i vama će ovi saveti biti od koristi.

Šta god da vas motiviše, sigurni smo da nemate ništa protiv pametnih ušteda i zato hajde da vidimo kako možete da do toga dođete.

Uštedite na marketingu

Iako je većina nas svesna da su se vremena promenila i način reklamiranja naših proizvoda i usluga zajedno sa njima, kad čujemo reč “marketing” odmah pomislimo na cifre od kojih nam se zavrti u glavi.

Oglasi u novinama, bilbordi, TV i radio reklame i tu i tamo neki promotivni letak. Treba to osmilisti, dizajnirati, zakupti prostor ili vreme. Počinju da vam igraju brojevi pred očima…

Zastanite na trenutak, udahnite duboko i setite se ove činjenice – zahvaljujući svemoćnom internetu, ni marketing više ne mora da bude astronomska stavka u vašem budžetu. Šta više, kada znate prave cake oglašavanje na internetu može i da vas ništa ne košta.

Kako, pitate se?

Evo nekih predloga:

Potrudite se da upoznate i razumete svoju ciljnu grupu i njene potrebe

Na kraju krajeva, dobar i efikasan marketing je samo onaj koji je usmeren ka prikazivanju vaših proizvoda i usluga onima kojima rešavaju problem ili ispunjavaju želju. I zato uvek imajte u vidu vašu ciljnu grupu. Upotrebite kanale komunikacije i promocije koji su najbolji za pretvaranje ove grupe u klijente i potrošače i prestanite da rasipate novac na drugim platformama. Ako je, na primer, vaša ciljna grupa pretežno na Instagramu, zašto trošiti novac na Fejsbuk oglase?

Koristite marketing sadržaja (content marketing)

Marketing sadržaja je već dugo trend u svetu i postaje polako i kod nas. Iskoristite ga i povećajte vidljivost vašeg brenda, unapredite interakciju sa potencijalnim kupcima i pozicionirajte se kao neko kome se može verovati. Kako? Pokrenite blog, pripremite ebook, kreirajte video za svoj sajt ili Jutjub. Neka ovaj sadržaj bude edukativan, koristan ili zabavan (a ako možete da postignete sve tri stvari, još bolje).

Savladajte osnove SEO-a

Optimizacija sadržaja koji pripremate za pretraživače je moćan način da dovedete potencijalne klijente do svojih proizvoda.

Uključite se u diskusije na društvenim mrežama i forumima

Kada traže rešenja za svoje probleme, mnogi se okreću razmeni mišljenja i iskustava na društvenim mrežama i forumima. Budite tamo i iz prve ruke obezbedite odgovore za kojima traga vaša ciljna grupa.

Skoro da možemo da vas čujemo kako govorite: “za sve ovo mi treba vremena”. Naravno da treba. Ali verujte nam na reč – vredi. Počnite da odvajate sat vremena dnevno i za nekoliko meseci, uz minimalne troškove, imaćete odlične rezultate na polju marketinga.

Izgradite veze

Znate i sami da posao ne možete razvijati izolovano od ostatka sveta. Ali idite i korak dalje od toga. Ako posvetite više pažnje razvoju svojih poslovnih veza, to će se povoljno odraziti i na vaše odnose i na vaš budžet.

Ne verujete nam ili ne razumete baš najbolje kakve veze imaju vaši poslovni odnosi sa uštedama? Dozvolite da vas uverimo i predočimo zašto na ovo treba da obratite pažnju:

Razmislite o takozvanoj naturalnoj razmeni sa ljudima sa kojima sarađujete

Ne, ne mislimo da trampite usluge za voće, povrće i mesne prerađevine, već da ponudite svoje usluge ili proizvod u zamenu za usluge ili proizvode koje plaćate. Ovaj savet vam može biti posebno koristan ako ste tek na početku.

Pregovarajte o cenama

Ništa vas ne košta da, ako već neko vreme iznajmljujete prostor, pokrenete razgovor sa vlasnikom o manjem iznosu rente (ovo možete pokušati i sa dobavljačima). Ako urodi plodom odlično, ako ne, ništa niste izgubili. Primenjujte ovo pravilo i na druge delove vašeg biznisa – ništa ne gubite ako vam neko kaže “ne”, na istom ste kao i pre nego što ste postavili pitanje.

Razmislite o stažistima

Ovo je takozvana win win situacija za obe strane. Oni dobijaju znanje i radno iskustvo, a vi saradnike koji vas ne koštaju mnogo. Pri tom, imajte u vidu da ćete možda među njima pronaći i odlične buduće zaposlene, bez gubljenja vremena na nove konkurse i uvođenje u posao. Možete, na primer, organizovati prakse za studente.

Pronađite dobre frilensere

Odvojite vreme i prokrstarite Fejsbuk grupama i LinkedIn-om, povežite se sa ljudima koji rade u oblastima koje su vama potrebne. Ponekad je isplativije imati uhodane frilensere sa kojima ste izgradili odnos poverenja i međusobnog poštovanja nego stalno zaposlene.

Organizujte zajedničke nabavke

Povežite sa sa nekim ko ima sličan biznis i nabavljajte zajedno sve što možete. Tako ćete imati bolju pregovaračku poziciju i bićete u prilici da ostvarite značajne količinske popuste. Kad jednom krenete ovako da razmišljate, sigurni smo da ćete pronaći još neke načine kako da povežete lepo sa korisnim, odnosno dobre poslovne veze i odnose sa uštedama.

Kako još možete da uštedite? Slede oni očigledni, ali svejedno efikasni načini.

Pametno trošite

Kao i kod bilo koje druge vrste štednje, pametno, odnosno promišljeno trošenje novca na dnevnom ili mesečnom nivou kroz nekoliko meseci počinje da daje značajne rezultate. Čak iako vam možda ovi vidovi uštede ne deluju kao nešto revolucionarno novo (ruku na srce, stvarno nismo izmislili rupu na saksiji) ili ne mislite da će doneti značajnu uštedu, dajte im šansu.

Pokušajte da se ovih saveta pridržavate makar mesec dana, pa ćete videti da li za vaš biznis imaju smisla:

Pregledajte svoje troškove redovno

Najmanje jednom mesečno analizirajte svoje troškove i postavite pitanje sebi kako ti troškovi doprinose vašem biznisu. Ako nemate jasan odgovor, vreme je da ih se oslobodite.

Pronađite dobrog knjigovođu

Svakako je veoma važno imati vrhunskog knjigovođu u koga imate poverenja, jer on sigurno zna načine kako da smanjite neke troškove u vašem poslovanju.

Koristite popuste 

Ako ste član neke poslovne asocijacije ili udružena preduzetnika, ne zanemarujte popuste i posebne cene koje na osnovu toga možete dobiti.

Kupujte korišćeno

Svi mi volimo nove stvari, ali da li vam je baš sve potrebno potpuno novo? Smanjite troškove kupujući umesto nove opremu i kancelarijski nameštaj koji su korišćeni (ali u dobrom stanju). Naravno, ovo ne znači da treba da kupujete sve što vam dođe pod ruku. Pre bilo koje kupovine iskreno se zapitajte da li vam je to stvarno potrebno.

Pregovarajte pre produžetka ugovora

Kada vam istekne ugovor sa internet provajderom ili mobilnim operaterom, nemojte po automatizmu potpisati novi. Pre toga zatražite povoljniju ponudu za naredni ugovorni period. U velikom broju slučajeva ova taktika daje rezultate.

Koristite otvorene softvere       

U današnje vreme postoje rešenja u vidu slobodnih softvera za sve od knjigovodstva do telefonskih usluga. Modernizujte svoj način poslovanja i uštedite.

Umanjite račun za struju

Ovo zvuči kao najočigledniji savet na svetu za uštedu, ali iznenadili biste se koliko ga pojedinaca i firmi zanemaruje. Nemojte biti jedna od takvih firmi. Isključite svetla kad god i gde god nisu potrebna i isključujte uređaje tokom noći.

Uvedite pravilo “minimum tri ponude”

Neka ovo bude obavezan deo vaših internih procedura. Iako vam se čini da će vam oduzeti vreme (što, da budemo iskreni i hoće), ipak za sve što nabavljate, poštujte ovo pravilo. Ne možete znati koje sve opcije imate, ako ne potražite na više mesta. Osim toga, potencijalni revizori mogu ovo okarakterisati kao odgovorno poslovanje. Dva muve jednim udarcem. Zašto da ne?

Smanjite štampanje

Osim što je ovo ekološki osvešćeno ponašanje, doprineće i uštedi, pogotovo na godišnjem nivou. Računi za papir za štampanje i kopiranje, kao i za zamenu kertridža baš i nisu zanemarljivi; kad god je moguće, čuvajte dokumenta samo u elektronskom obliku.

Pratite akcije

Ovo ne važi samo za kupovinu u supermarketu. Često i proizvođači opreme i nameštaja imaju akcije – ako vam nešto nije hitno za nabavku, zašto ne biste sačekali i iskoristili akciju? Pogotovo to može biti slučaj za takozvani Crni petak kada je u pitanju oprema.

Razmotrite deljenje prostora

Veliki poslovni prostor može biti nepotreban trošak, posebno ako ste na početku. Ne želimo da zvuči kao kliše, ali setite se – Epl, Gugl, Majkrosoft i Amazon su samo neki od vrtoglavo uspešnih biznisa čiji je razvoj započeo u garaži.

Budite iskreni sami prema sebi za trenutak – da li vam je zaista potrebna tolika kancelarija? Ili samo želite da impresionirate potencijalne klijente? Ne savetujemo vam baš garažu, ali razmislite o coworking konceptu, tj. deljenju prostora sa nekom drugom firmom. U idealnom slučaju možete probati ovu opciju sa firmom čiji su proizvodi ili usluge komplementarni vašim. Eto prilike da dođete do novih klijenata i kupaca.

Smanjite troškove prevoza i putovanja

Naravno da postoje oni poslovni sastanci koji su najbolji ili jedino delotvorni ako se organizuju uživo. Ali da li su baš svi takvi? Umesto sastanaka uživo, koristite kada god ste u mogućnosti platforme kao što su Skype ili Jitsi (ima izuzetnu zaštitu privatnosti).

Vrednujte svoje vreme

Ono što većina nas često previđa je da se i vreme može pametno trošiti i da će to takođe doprineti uštedama. Prema Paretovom principu 20% vašeg zalaganja donosi 80% vaših rezultata. Otkrijte tih 20% i fokusirajte svoju snagu i vreme na njih. Aktivno radite na razvoju svog biznisa, a sve “sitnije poslove” delegirajte.

Znamo da sada već postajete nestrpljivi da završite sa čitanjem teksta, kako biste se bacili na na osmišljavanje plana koji u sebi ima barem 5 pomenutih stavki, ali strpite se samo još minut – dva, jer imamo još jedan predlog.

Nemojte da propustite koristi koje možete imati od brejnstorminga sa timom. Jednom u 6 meseci možete, na primer, da organizujete sastanak čija će jedina tema biti upravo smanjenje troškova. Em ćete tako možda doći do nekih novih, kreativnih rešenja, em će se onda ceo tim ozbiljnije posvetiti povećanju ekonomičnosti. To naravno znači i da će pravila koja postavite biti u većoj meri poštovana.

Ako vam je dok ste ovo čitali sinuo još neki predlog za ekonomičnije poslovanje, podelite ga sa nama u komentarima.

Podeli