Kako pravilno odmrzavati hranu

Odlazak u drugi grad radi studiranja ili zaposlenja predstavlja veliku promenu i prilagođavanje životnih navika novim uslovima života. Kada započnete život odvojeno od porodice, jedna od stvari koje ćete morati pre ili kasnije da naučite da radite jeste pripremanje hrane. Pošto su pred nama novogodišnji i božićni praznici, možda ćete poželeti da iznenadite svoje prijatelje i da im pripremite prazničnu večeru, pa je pravo vreme da naučite bar nešto o pripremanju hrane.  Na primer, pravilno odmrzavanje hrane, jer će vam često trebati.

Zamrznuta hrana je praktična, pa se često upotrebljava u kuhinji. Međutim, nekako smo uvek nesigurni kako pravilno odmrzavati hranu, da li je boja mesa dobra, koliko dugo da čekamo da se nešto odmrzne…  Iako zamrzavanje namirnica onesposobljava patogene bakterije i ostale mikroorganizme, ono ih ne ubija potpuno.  Čim hrana počne da se topi na temperaturama iznad 4C °, bakterije se razmnožavaju.

Dakle, pri odmrzavanju smrznute hrane, važno je držati je van „opasne zone“ tj. dalje od temperature u kojoj bakterije napreduju. U tu svrhu postoji sijaset frižidera, zamrzivača, posebno projektovanih modela rashladnih vitrina, ali funkcija je jedna, da namirnica sačuva što više od njenog izvornog kvaliteta.

Sa tim ciljem, nutricionisti savetuju koje su to najbolje metode odmrzavanja.

Metode odmrzavanja  hrane

1. U frižideru:

Ovo je najlakša metoda, ali je potrebno dosta vremena, tako da morate planirati unapred (smrznutom mesu npr. treba celi dan da se otopi). Prednosti ove metode su u tome da frižider čuva hranu na bezbednoj temperaturi. Možete izvaditi npr. jelo koje ste zamrzli prethodno, da se lepo odmrzne dok ste na na fakultetu ili na poslu – a ako se odlučite da ipak odete u restoran, hrana će biti dobra za jelo i sutradan.

2. U hladnoj vodi:

Zatvoreni paketići hrane mogu se odmrznuti u hladnoj vodi. Stavite paketić-kesu u neku činiju punu hladne vode ili u sudoperu i menjajte vodu na pola sata dok se hrana ne odmrzne. Meso se može odmrznuti i samo pod mlazom hladne tekuće vode.

3. U mikrotalasnoj pećnici:

Može se desiti da se hrana u mikrotalasnoj ne odmrzava ravnomerno, što može dovesti do slabog kvaliteta hrane ili razvoja bakterija. Ovu metodu koristite da odmrznete kuvano jelo ili smrznuto voće i bobice koje možete odmah poslužiti gostima.

4. Na sobnoj temperaturi:

Kolači, hleb i voće mogu se odmrznuti ako stoje od 2 do 4 sata na sobnoj temperaturi. Nemojte koristiti ovu metodu za meso, ribu i povrće.

Kako otopiti meso iz zamrzivača?

Da li meso stavljate u frižider i pustite ga da se otopi ili izvadite na radnu površinu? Ili ga topite u mikrotalasnoj pećnici, jer vam se to učini brže? Pa, evo saveta za vas – ako radite na ova poslednja dva načina, trebate što pre promeniti način odmrzavanja!

Stručnjaci koji se bave prehrambenim tehnologijama nisu za odmrzavanje mesa u mikrotalasnoj ili na stolu, na sobnoj temperaturi. Oni čak i u TV emisijama pokazuju gledaocima koliko se bakterija umnoži kada se meso ostavi da odstoji na  temperaturama višim od 2Co.

Zamrzavanje održava nivo bakterija na određenom nivou, ali kad se hrana odmrzne, bakterije brzo počinju da se razmnožavaju. Odmrzavanje na hladnijim temperaturama zapravo usporava rast bakterija, smanjujući tako rizik da se meso pokvari.

Nutricionisti i tehnolozi hrane govore:

„Najbolja i najsigurnija metoda za odmrzavanje mesa je da se ono lagano odmrzava u frižideru tokom nekoliko sati. Ali, ako nemate vremena, nego žurite, mikrotalasna pećnica je savršeno prihvatljiv način za odmrzavanje mesa – ali smernice proizvođača moraju se precizno pratiti (to su one stavke oko odleđivanja različitih vrsta namirnica) kao i uputstva na poleđini pakovanja hrane koju kupite zamrznutu”.

Ako želite da odmrzavate u mikrotalasnoj pećnici, stručnjaci za hranu tvrde da treba pratiti proceduru, tj. postavku odleđivanja (može biti da je to ona postavka na 50%) kako se hrana ne bi slučajno počela  kuvati (spoljašnja strana)i tokom odleđivanja. Jelo ili namirnicu morate termički obraditi čim se odmrzne u mikrotalasnoj pećnici.

“S vremena na vreme, pritisnite ili promešajte hranu koja se odmrzava“, preporučuju nutricionisti.

Takođe je važno zapamtiti da jednom kad je odmrznuto, nijednu vrstu svežeg mesa nemojte ponovo zamrzavati.

Već više od desetak godina možemo kupiti smrznuto povrće. To je jedna od namirnica koju iz kese možemo sipati odmah u šerpu i kuvati. Tu su i baget, riblji fileti, pa čak i komadići pilićeg mesa koji se mogu kuvati i pržiti smrznuti.

Evo nekih ključnih saveta za zamrzavanje i odmrzavanje:

–  Proverite da li je hrana koju skladištite potpuno hladna pre zamrzavanja.

–  Pokušajte uvek da napravite plan kuvanja unapred, kako biste izbegli brzinsko odmrzavanje jela i namirnica.

–  Nikada ne smete ponovo zamrzavati sirovu ribu ili meso, ali ove namirnice možete ponovno zamrznuti u slučaju da ste ih termički obradili, tj. kao jelo (na primer: sarme, prženi fileti ili kremenadle).

– Uvek stavite sirovo meso ili ribu na tanjir ili tacnu na dno frižidera dok se odmrzava, jer tako neće curiti po policama frižidera.

Neobične namirnice koje možete zamrznuti, a kojih se možda ne biste setili

1. Zamrznite seckano povrće i začinske biljke

Seckanje,  a zatim i zamrzavanje povrća i biljčica, odličan je način da smanjite vreme provedeno u kuhinji kad vam zatrebaju začini i dodaci nekom jelu. Važno je da znate da se ovaj zeleniš ne kuva previše. Najbolje je ubaciti ga u kipuću vodu pre zamrzavanja, savetuju kuvari . Blanširanje  će zaustaviti enzimsku aktivnost u povrću, čime se čuva ukus, tekstura i boja. Povrće i začine zamrznite u fiokicama i onim posudama za led, dok se ne zalede. Kad se smrznu, takve komadiće povrća (kocke) stavite prvo u plastične kesice pa u zamrzivač.

2. Zamrznite ostatke vina

Ako vam se dogoditi da vam posle kakvog slavlja ostane malo vina, zamrzavanje je dobar način da ga sačuvate za buduće recepte (dakle, takvo vino će biti dobro za kuvanje, a ne za posluživanje uz večerui!).

Imajte na umu da zbog sadržaja alkohola možda treba više vremena za zamrzavanje, u odnosu na vodu.

3. Zamrznite kuvana jela za buduće večere

Zamrzavanje skuvanih (složenijih) jela odličan je način planiranja obroka, pogotovo ako nemate vremena za kuvanje svežeg obroka. Zamrzavanje jela jeste zdravo, s tim da biste trebali imati na umu da su najzdraviji obroci sa povrćem koje zadržava oblik ili strukturu pri odmrzavanju (brokoli, karfiol i komadići šargarepe). Najbolje ih je u malim kesama spakovati u fioke zamrzivača.

4. Zamrznite kuvane stvari umesto da ih bacite

Pažljivo sa onim namirnicama koje ste kupili već zamrznute. Nutricionisti i kuvari upozoravaju da mnoge namirnice koje su zamrznute u ambalaži i koje kupujemo u supermarketima, kao što su školjke i komadi mesa i mesnih proizvoda, ne smemo ponovo zamrzavati.

Uvek proveravajte nalepnice na ambalaži. Na njima treba da stoji oznaka je li bezbedno za ponovno zamrzavanje. Neka jela i namirnice koje jesu prikladne za zamrzavanje uključuju hleb, kolače, supe, pite i hamburgere sa sirom, bez mesa, veganske varijante.

5.Uštedite prostor u zamrzivaču

Ima puno saveta o tome kako da maksimalno iskoristite prostor u zamrzivaču, ali možda je najjednostavniji: Stavite jelo ili namirnicu u plastičnu kesicu, pritisnite je da iz nje izađe vazduh, postavite je na radnu površinu i dobro poravnajte. Tako upakovane kesice možete nasložiti jednu na drugu.

Podeli