Ovo su najpoznatije biciklističke trke na svetu u kojima se uživa

Mnogi ljudi su prve krugove (i modrice) napravili na biciklu. Neki nisu išli mnogo dalje od pomoćnih točkića, dok je nekima bicikl smisao života. Ovo su najpoznatije biciklističke trke na svetu koje donose maksimum uzbuđenja, pogotovo ako volite biciklizam.

najpoznatije biciklističke trke na svetu

Ko se god jednom približio nekom sportu, onako sa srcem, želeći da mu sazna suštinu, taj se zaljubio i ostao u njegovom okrilju. Neki sportovi, bilo da ih pratimo ili se njima bavimo, utiču na nas kao najbolji didaktičari, uče nas timskom radu, poštovanju protivniku, nadgrađivanju sebe i podsticanju takmičarskog duha.

Biciklizam je, po mišljenju mnogih ljubitelja sporta, jedan od tih sportova koji može biti prilagođen i rekreativcima i amaterima, ali i pravim pravcatim profesionalcima. Ovaj sport se već godinama prati pomno, a pogotovo kada nastupe dani u kojima su najveći izazovi za velikane biciklizma.

Pa posle toga i sami poželimo da napredujemo, zauzdamo naše čelične dvotočkaše i krenemo na put – po gradu, po predgrađu, po državi. Proizvođači bicikala su se potrudili da bicikle popnu na tron, izumljujući i neke modele poput onih električnih, dobar primer su E prime bicikli na struju, koje nam pomažu da lakše savladamo prepreke.

Bicikl je odlična rekreacija, ali ako volite da gledate biciklističke trke, vodimo vas na putovanje među najpoznatije biciklističke trke na svetu. Pa, krenimo redom.

Pariz – Rouen

Ova trka organizovana je u novembru daleke 1869. To je zapravo bila prva trka koja je ikada organizovana, a da joj distanca bude između dva grada. Engleski biciklista Džejms Mur, jedan od najpoznatijih biciklista ikada, osvojio je ovu trku, a za 10 sati i 45 minuta, provozao se stazom dugačkom 123 km.

Tur de Frans

tur de frans

Sigurno jedna od najpoznatijih svetskih trka nosi ima “Tour de France” odnosno trka po Francuskoj. Ovo je ujedno i jedna od tri Grand ture u Evropi. Nastala je još daleke 1903 i održala se preko 100 puta do sada.

Traje preko 20 dana, a pokriva stazu od preko 3500 kilometara. Ova zahtevna trka imala je i nekoliko nesreća. 1995. godine Italijan Fabio Kazarteli, je na silasku sa Kol de Porteta pao pri brzini od 88 km/h. Budući da nije nosio kacigu, preminuo je nakon povreda. 

Tom Simpson je umro prilikom teškog uspona na Mon Vantuu, a uzrok smrti je srčani udar od amfetamina. Fransisko Kepada je umro prilikom pada na spustu sa Kol de Galibijea. On je preživeo pad, ali je umro prilikom transporta u bolnicu. Francuz Adolf Elijer se udavio prilikom odmora na Azurnoj obali.

Điro d’Italija

Slična prethodnoj trci, i ova trka predstavlja jednu od tri grand ture u Evropi. Prva je održana svega šest godina nakon prvog Tur de Fransa, a imala je za cilj promociju lista La Gazeta dello Sport.

Odmah iza Tour de France trke, Điro d’Italia predstavlja drugu najtežu trku po redu. Zanimljivo je da je trofej Senca Fajn prvi put kreiran 1999. godine, a prvi put je dodeljen pobedniku Đira 2000. Na njemu su ugravirana imena svih pobednika, a na kraju svakog turnira dodaje se ime novog pobendika.

Napravljen je od bakra, a okovan je osamnaestokaratnim zlatom. Trofej je težak 9,5 kg, a prvi ga je podigao Stefano Garceli.

Treća grand tura

 

Francuska i Italija su već predstavljene, a među najpoznatijim evropskim Grand trama nalazi se i Vuelta a Espanja, koja je osnovana 1935, nakon uspešno održavanih italijanskih i francuskih trka. Prvi pobednik ove trke je Gustaf delor, dok je Roberto heras postavljao rekorde čak četiri puta i to 2000, 2003,2004 i 2005. godine.

Na Olimpijadi

Asfaltni biciklizam je sport koji je postao deo Olimpijskih igara, skoro od samog početka. Na prvim modernism Olimpijskim igrama koje su održane 1896. godine u Atini i biciklizam je bio pristuan.

Vozilo se od Atine do Maratonskog polja i nazad. Danas se biciklističke trke na Olimpijskim igrama odvijaju u dve kategorije, pa posebno nastupaju muškarci, a posebno žene. Čini se, po svemu sudeći, da biciklizam još dugo, dugo godina neće izaći iz mode.

Vetar u kosi, otvoren prostor, sloboda da posetite mesta o kojima nikada ranije niste razmišljali. Nije ni čudo zašto biciklizam ima ovoliko vernih pobornika. Koji sport vama budi žar u krvi, i koliko ste i sami fizički aktivni?

Podeli