Planiranje venčanja – kako da ne poludite u procesu

Dve osobe se vole, zajedno su već neko vreme, on je kupio prsten i pitao je ono čuveno pitanje, a ona je rekla – da! I odatle polako počinje glavobolja zvana – planiranje venčanja. 

Njeni i njegovi već su napravili svoju listu želja kao da se oni žene i udaju, a ne njihovi potomci. Određuju šta će i kako će. On i ona pokušavaju da izigravaju medijatore i ceo proces postaje previše stresan. Tu negde otprilike počinju i da se pitaju šta im je sve to trebalo u životu i da li je možda bolje da samo pobegnu negde. Idealno, na pusto ostrvo. 

Ali ceo proces planiranja venčanja ne mora da izgleda tako napeto. Ovo je X zlatnih pravila kako da ne poludite tokom planiranja venčanja.

#1  Pitanje novca

Stari običaj nalaže da mladina strana plaća svadbu, a i planiranje venčanja većinski spada u njihov domen. Međutim, danas je sve učestalija ravnopravna podela troškova, a dobar deo finansijskog tereta snose i roditelji obe strane.

Stoga je vrlo važno da se još pre početka planiranja mladenci konsultuju sa roditeljima da li su i koliko spremni da doprinesu. Ovo je najvažnija stavka zbog planiranja budžeta. Kada znaju kolikim budžetom raspolažu, mnogo će lakše isplanirati sve ostalo.

Problem se javlja kada roditelji žele da doprinesu, ali pod sopstvenim uslovima. To su obično one želje koje se kose sa željama mladenaca. U tom slučaju, mladenci moraju podvući crtu i jasno im staviti do znanja da je to njihovo venčanje, a ne njihovih roditelja i da mogu da doprinesu ukoliko to žele, ali bez obavezivanja na bilo šta.

#2 Stvari koje apsolutno moraju da biraju mladenci

Nakon što su objasnili familiji kako stvari stoje, naravno da im mogu povremeno dopustiti male pobede. Ali za neke stvari mlada i mladoženja apsolutno imaju poslednju reč.

Datum

Mnogi parovi žele da se uzmu na određeni datum, jer on za njih ima simbolično značenje. Ovo je jedna od stvari tokom planiranja venčanja gde se samo mladenci pitaju. Uostalom, pozivnice se šalju dovoljno ranije, kako bi svi na vreme označili u kalendaru taj datum i izdvojili vreme da prisustvuju.

Bend

Svesni smo da mnogi žele da se provesele kad odlaze na venčanje, ali to je ipak dan koji slavi zajedništvo mlade i mladoženje. Stoga će samo oni moći da izaberu orkestar za svadbe koji će najbolje dočarati njihovu priču.

Venčanica

Ponekad svekrva, ili majka, kao da dobije groznicu uoči venčanja i želi da kontroliše sve, a ponajviše mladin izbor odeće. Venčanica je nešto duboko lično i mlada je jedina koja se pita šta će nositi na dan svog venčanja. Ne posvećuje se za uzalud toliko vremena, a i truda, da se nađe upravo savršena haljina za venčanje. Venčanica po meri mlade treba da oslikava njen stil.

Neretko se dešava da postoji venčanica koja se u porodici prenosi s kolena na koleno. Ovo je u redu, dokle god se poštuju i mladine želje da se takav komad nasleđa modernizuje u skaldu sa njom.

#3 Kompromisi tamo gde je moguće

Gde god je moguće, mladenci treba da naprave kompromis. Na kraju krajeva, planiranje venčanja je samo početak celoživotnog pravljenja kompromisa. Oko nekih stvari, zbog istih ili sličnih ukusa, lako će se dogovoriti, ali negde će svako vući na svoju stranu i tu prava umešnost dogovora i kompromisa stupa na scenu. Potrebno je da samo malo razmisle da li je to zaista toliko važno i da li je važnije od partnerove sreće.

Ovo pravilo važi i za kompromise sa rodbinom. Za lakšu i manje stresnu organizaciju venčanja, prvo je bitno odrediti sopstvene prioritete, a potom one manje bitne stvari. Kada dođe do tih sitnica, moguće je dopustiti roditeljima da uživaju i doprinesu slavlju svojih potomaka.

#4 Lista gostiju

Odmah negde kod planiranja budžeta, bitno je isplanirati i listu gostiju. Svi znamo kako to ide, kreće lista, a potom i čuveno: „Ako pozovem ove, ne mogu da ne pozovem i one…“ I lista jednostavno počinje da izmiče kontroli.

Stoga je vrlo bitno prvo se ograničiti brojem gostiju. Potom mlada i mladoženja mogu, ako tako odluče, da roditeljima dodele određen broj kako bi pozvali svoje prijatelje. To su obično porodični prijatelji uz koje su mladenci odrastali, ali koje verovatno ne bi sami pozvali na proslavu.

Ovde je vrlo bitno dogovoriti se oko tačnog broja gostiju koji roditelji smeju da pozovu, kao i ko će platiti za te goste. Neretko će to biti na teret roditeljskog budžeta, jer je planiranje svadbe zaista skupo.

#5 Otvorena komunikacija među partnerima

Tokom celog ovog procesa, otvorena komunikacija među partnerima je ključ. Ako je nešto jako bitno jednom partneru, neophodno je da to i kaže drugom. Kada sve postane previše, treba da se požali i potraži makar utehu. Ključ uspešnog planiranja venčanja je u podršci. Neophodno je da se partneri dopunjuju.

#6 Uživanje u slatkim mukama

Usred svog tog haosa, najvažnije je i da se budući mladenci zabave. To je proces u toku koga se raste i stvaraju zajedničke uspomene. Neretko se desi i nekoliko anegdota koje vremenom bivaju sve smešnije.

Podeli