Šta je ispitna anksioznost i kako je pobediti?

Pošto smo već naučili šta je stres i kako nastaje, danas govorimo o specifičnoj vrsti uznemirenosti. Ovo je ispitna anksioznost! Većina ljudi oseća napetost kada je polaganje ispita u pitanju. Međutim, neki studenti imaju veći stepen anksioznosti nego drugi. Ako ste se zapitali zašto je to tako i kako pobediti ispitnu anksioznost, odgovor ćete pronaći u nastavku teksta.

Žena se drži za lice

Šta tačno znači izraz anksioznost?

Anksioznost je stanje koje karakterišu osećaji poput uznemirenosti, uplašenosti, straha da će se nešto strašno dogoditi, mišićna napetost i unutrašnji nemir. Osoba koja je anksiozna često ima osećaj da će „eksplodirati“, da će izgubiti kontrolu nad sobom, da će joj se desiti nešto „fatalno“. Anksioznost najčešće nije vezana za konkretan objekat ili osobu, ali se vezuje za određene situacije.

Razlika između stresa i anksioznosti

Anksioznost i stres često se koriste kao sinonimi, iako su to dva potpuno različita iskustva. Iako oba imaju slične fizičke simptome, glavna razlika je u tome da anksioznost može dovesti do paničnih napada. Uzrok stresa bitno se razlikuje od uzroka anksioznosti. Kada smo pod stresom, uvek znamo tačan razlog koji nam izaziva ovaj osećaj. Međutim, kada smo anksiozni, često ne možemo odmah da definišemo šta tačno izaziva ovu pojavu. Osim toga, jedna od bitnih razlika je osećaj bespomoćnosti koji ima anksiozna osoba, dok se osoba pod stresom bori sa situacijom.

Šta je ispitna anksioznost?

Ispitna anksioznost je iskustvo osećanja intenzivnog straha ili panike, pre ili tokom usmenog ispitivanja ili pisanja ispita. Glavni simptomi anksioznosti uključuju ubrzan rad srca, vlažne dlanove, ubrzano disanje, stomačne probleme, suvo grlo i ukočenost mišića vrata ili ramena. Ispitna anksioznost može ometati vašu sposobnost da pokažete svoje akademske i kognitivne sposobnosti.

Zašto se javlja ispitna anksioznost?

Neki od razloga mogu biti neki zdravstveni ili psihološki problemi. Možda student ima nisko samopouzdanje ili negativnu sliku o sebi. Moguće je i da mu se ne dopada gradivo, profesor ili predmet. Student može osećati anksioznost i ako je određeni predmet već nekoliko puta padao, pa sada ponovo izlazi sa negativnim iskustvom od ranije. Anksioznost se dešava i kada je student ispit pripremao malo vremena i potpuno je savladan količinom informacija.

Ako ste pronašli sebe u nekom od ovih primera, treba odmah da znate da niste bolesni i da ovo stanje nije ozbiljna dijagnoza. Međutim, bilo bi dobro da prevaziđete ovaj izazov, jer ispitna anksizonost može dovesti do opšte anksioznosti, što je potpuno druga tema i malo veći problem. Zato, odmah primenite savete koje ćemo vam dati i ne brinite, večina studenata se bori sa ovim osećajem, a svako pobedi na sopstveni način.

Dve vrste anksioznosti

Niska anksioznost

Učenici koji imaju nizak stepen  anksioznosti mogu se osećati nervozno zbog predstojećeg ispitivanja, ali i dalje mogu da se usredsrede na pitanja koja su postavljena tokom ispita. Ovi studenti obično nisu pogođeni uznemirujućim mislima, već samo osećaju povišen stepen nervoze, što lako sebi objasne kao normalnu pojavu.

Visoka anksioznost

Studenti koji doživljavaju visoku anksioznost pokazuju neposrednu anksioznost kada su izloženi situaciji koja ih plaši. Oni pokušavaju da izbegnu situaciju tako što se ne pojave na ispitu, ili mogu da izdrže ispitivanje, ali uz napornu borbu sa svojim umom i živcima. Visoka anksioznost može da izazove osećaj panike, zbog kog student često odustane od polaganja.

Kako izbeći paniku - dugme panic na tastaturi

Kako da se rešim ispitne anksioznosti?

Veština koja vam najviše odgovara razlikuje se u zavisnosti od toga koji pokretači mogu doprineti visokim nivoima anksioznosti.

Ukoliko studenti imaju veliki nivo nervoze pre ispita, oni bi se trebali uključiti u strategiju samodiscipline tokom predispitnog perioda, tako što će voditi računa o spavanju tokom noći, ishrani, vežbanju i primeni nekoliko opuštajućih rutina.

Studenti ponekad zaboravljaju ove male korake, jer dopuste da ih obuzme agonija iščekivanja ispita i previše razlišljaju o negativnim scenarijima, koji se najčešće nikad ne dese. Ako ste već primetili da ste anksiozni, ne hranite svoj izazov plašeći sebe strahom od straha. Primenite neku tehniku opuštanja uma i gledajte kako vaš strah čudotvorno nestaje.

Koraci u prevazilaženju ispitne anksioznosti

#1 Opuštanje

Nađite najbolji način da opustite svoj mozak. Nije važno da li je to topla kupka, opuštajuća muzika, meditacija, joga, knjiga ili nešto drugo što se vama dopada, važno je da vas ove aktivnosti stavljaju u sadašnji trenutak. To znači da ne idete za svojim uznemirujućim mislima, već ih pustite i usresredite se na ono što vam prija.

#2 Vizualizacija

Psiholozi tvrde da obuka prevazilaženja ispitne anksionosti ima najbolje rezultate kada opuštanju uma i tela dodamo još i zamišljanje dobrih ishoda ispita i sjajnih rezultata.

Ideja je da, ako naučite da se opustite dok vizuelizujete sebe na polaganju ispita, takođe možete naučiti da budete opušteni dok zaista polažete ispit. Naš um ne razlikuje da li mi nešto zamišljamo ili to stvarno doživljavamo, on stvara atmosferu onoga o čemu mislite, zato zamišljanje pozitivnih scenarija ima ogroman učinak u pobeđivanju nervoze.

#3 Zaboravite prethodna loša iskustva

Ispitna anksioznost najčešće počinje tako što jedno negativno iskustvo neprestano preživljavate u svojoj glavi i očekujete da se ono ponovi. Dakle, ako ste imali neki loš ispit, lošu ocenu, lošeg ispitivača, pokušajte da ne mislite na to iskustvo pred svaki sledeći ispit. Taj negativni trenutak je prošlost, nemate koristi ako ga ponovo dovodite u sadašnjost rekreirajući to sećanje.

#4 Spremite se za ispit

Ništa ne pomaže vašem samopouzdanju i miru više od činjenice da ste zaista učili i naučili gradivo koje vas očekuje na ispitu. Ovde nema nekog trika osim da sednete i date sebi vremena da savladate predmet. Kada znate da znate, nećete se plašiti neočekivanih pitanja i situacija, kao kada niste sigurni u svoje znanje.

#5 Ne čekajte ispit u paničnoj grupi kolega

Iako kolege često mogu zaista da vam pomognu tokom ispita, čekanje polaganja nekad može da bude pravi pakao ako ste okruženi grupom uspaničenih studenata. Zato, čekajte ispit u atmosferi koja vama prija. Uradite nešto što će vam pomoći da zadržite smirenost i da disciplinujete svoje misli.

#6 Meditirajte

Verovatno vam se već dešavalo da sedite na plaži, gledate u talase, slušate more i da se trgnete posle nekoliko trenutaka odmorni kao da ste spavali nekoliko sati. To se zove meditacija. Nije vam potrebna plaža da biste meditirali, to možete bilo gde i bilo kada, samo treba da naučite da umirite svoje misli.

Meditacija je osmišljena da opusti vaše telo i um, zato je sjajna za ljude koji pate od anksioznosti. Naučno je dokazano da meditacija smiruje rad srca, reguliše krvni pritisak, pojačava imunitet i lučenje hormona sreće. Ako se osećate uznemireno povodom neke situacije, odvojite vreme za meditaciju.

#7 Fokusirajte se i dišite

Ako vas je ispitna anksioznost zatekla upravo na ispitu koji trenutno radite, dišite! Duboko disanje smanjuje osećaj nervoze i panike. Udišite 4 sekunde na nos i izdišite 4 sekunde na usta. Ovaj trik će razbistriti vaše misli. Onda se fokusirajte na pitanja i brzo ćete shvatiti da niste zapravo fizički ugorženi, već se čitava agonija odvoja samo u vašoj glavi. Kada skrenete fokus sa straha na ideju o uspešnom polaganju ispita, anksioznost neće imati prostora da vas obuzme.

Sada, kada ste primenili sve ove korake i prevazišli sopstvenu nervozu i negativne misli, nastavite da radite na sebi u tom smislu. Rad na sebi nema krajnji cilj, to je proces u kom treba da uživamo i da pratimo svoj napredak iz dana u dan. Ispitna anksioznost ne mora nužno da bude negativno, traumatično iskustvo. Neka ona bude pokretač da steknete samokontrolu, samopouzdanje, samopoštovanje i da radite na pozitivnom načinu razmišljanja.

Podeli