Zločin i kazna lektira – Fjodor M. Dostojevski

Roman Zločin i kazna napisao je Fjodor M. Dostojevski. Ova lektira se obrađuje u četvrtoj godini srednje škole. Uglavnom se bira da li će se ona obrađivati ili Braća Karamazovi. Radnja romana Zločin i kazna se vrti oko mladog i siromašnog studenta Radiona Raskoljnikova koji ubija i pljačka bogatu staricu Aljonu Ivanovnu. Lektira Zločin i kazna je veoma obimna i đacima teška za čitanje. Dalje u tekstu je analiza dela Zločin i kazna, kratak sadržaj dela i analiza likova i može vam biti od pomoći na času srpskog.

  • Pisac: Fjodor Mihajlovič Dostojevski
  • Književni rod: epika
  • Književna vrsta: kriminalistički roman
  • Vreme radnje: sredina šezdesetih godina 19. veka
  • Mesto radnje: Sankt Petersburg, na kraju romana u Sibiru

Zločin i kazna kratak sadržaj

Lektira Zločin i kazna je napisana iz šest delova i epiloga.

Prvi deo

Na početku romana se upoznajamo sa Radionom Raskoljnikovima, siromašnim mladićem.On živi i studira prava u Sankt Petersburgu i već mesecima nije plaćao kiriju. Nekoliko puta je odlazio kod lihvarke Aljone Ivanovne da založi neke stvari koje je imao. Poslednji put kad je išao kod nje dala mu je malo novca za njegov sat i on se naljutio. Raskoljnikov od tada počinje da smišlja plan kako će da joj se osveti. U krčmi su se još neki ljudi žalili na nju i Raskoljnikov razmišlja da bi najbolje bilo da je ubije i opljačka.

Upoznao je Marmeladova, pijanicu koji je uništio svoju porodicu jer je sav novac koji zaradi potrošio u krčmi. On ima četvoro dece i Sonja, njegova najstarija ćerka, je počela da radi kao prostitutka, kako bi pomogla porodici da prežive.  Raskoljnikovom stiže pismo od majke u kome mu ona piše o njegovoj sestri Dunji, koja je treba da se uda za jednog starijeg i imućnog čoveka. Bio je u čudu i malo ljut što mu nisu ranije javile i pitale ga za mišljenje.

Raskoljnikov je smislio kako da ubije matoru Aljonu. Na postavu kaputa je ušio traku u koju će da ubaci sekiru. Uzeo je sekiru iz kućepaziteljove kućice i otišao kod lihvarke. Njoj je rekao da želi da proda srebrnu tabakeru, ali Aljona je nešto slutila da nije u redu. Kada joj je uručio svežanj, udario ju je tri puta sekirom po temenu. Pokupio je sve zlatne predmete koje je našao, ali u jednom momentu je čuo korake u drugoj sobi. To je bila Lizaveta, radnica Aljone. Bila je prestrašena i nije mogla da se pobegne niti da se odbrani. Raskovljnikov je ubio i Lizavetu. Kada je bežao iz stana za malo da bude uhvaćen, ali se sakrio u drugom stanu i kasnije izašao iz zgrade tako da ga niko nije video.

Drugi deo

Stvari koje je ukrao sakrio je u rupi u zidu. Dobio je poziv od policije i mnogo se uplašio da su otkrili, ali su mu u stanici objasnili da ga je gazdarica tužila zato što nije plaćao stan mesecima. Pao je u nesvest kada su u stanici inspektori počeli da pričaju o ubistvu Aljone.

Raskoljnikov je počeo da ludi. Razboleo se i o njemu je brinuo Razumihin. U posetu mu je dolazio Lužin. Kada je ozdravio premestio je ukradene stvari ispod kamena u gradu. Otišao je do mesta zločina, ali su ga radnici oterali zato što im je dosađivao.

Dok se šetao gradom naišao je na rulju ljudi. Svi su se okupili oko Marmeladova, koga su pregazila zaprežna kola.  Odneli su ga kući, gde je bila njegova žena Katarina Ivanovna, koja ga je proklinjala i govorila da jedva čeka da umre, ali mu je pomogla da mu pred kraj bude lakše. Marmeladov je umro. Raskoljnikov je Katarini dao novac i želeo je da on plati sprovod.

Kada se vatio kući, čekale su ga majka i sestra. One su bile presrećne što ga vide, ali on nije pokazivao emocije. Pao je u nesvest i one su se mnogo zabrinule za njega.

Treći deo

U stanu Raskoljnikova je bio i Razumihin, i odlučio je da otprati do stana jer Raskoljnikov nije bio pri sebi. Razumihin se zaljubio u Dunju. Kada su se majka i sestra vratile kod Raskoljnikova bio im je mnogo čudan, nisu mogle da ga prepoznaju. Pričali su sa njim o Dunjinoj svadbi sa Lužinom, ali on se tome protivio. Sonja je došla kod njega da ga pozove na Marmeladovu sahranu.

Raskoljnikov je često pričao sa svojim prijateljem inspektorom Petrovičem o ubistvu starice. Petrovič je imao čudne komentare i pitanja i Raskoljnikov se plašio da sumnja na njega. Komentarisali su članak koji je Raskoljnikov objavio i kako je među klijentima starice bio on kao i njegov drug Razumihin.

Unutrašnji monolozi Raskoljnikova su veoma bitni u delu. Njemu je žao jedino što je ubio Lizavetu i što Sonja pati i mora da se bavi takvim poslom da bi prehranila porodicu. Time što je ubio Aljonu smatra da je ljudima učinio uslugu, misli da je ubio neko zlo i nije mu žao.

Četvrti deo

U posetu Raskoljnikovu dolazi Svidrigajlov. Želi da se oženi Dunjom i nudi mu dosta novca kao miraz.Svidriglov zna da Dunja treba da se uda za Lužina i pokušava to da spreči. Raskoljnikov je otišao da se sastane sa sestrom, majkom i Lužinom. Oni su se posvađali sa Lužinom i otkazali venčanje. Posle toga se Raskoljnikov oprostio od majke i sestre i ostavio ih Razumihinu da ih čuva.

Raskoljnikov je otišao kod Sonje. Ostao je sam i ona mu je sada bila sve. Mnogo mu je krivo što se ona toliko žrtvuje za porodicu. Razmišlja da joj prizna da je ubio Aljonu i Lizavetu. Kasnije je otiša do inspektora. Opet se Petrovič poigravao sa njim jer je znao da je Raskoljnikov tog dana bio u stanu starice. Dok razgovaraju dolazi jedan moler i priznaje da je on ubio staricu.

Peti deo

U petom delu Raskoljnikov priznaje Sonji da je ubio Aljonu i Lizavetu. Začuđen je njenom reakcijom jer je ona to dobro prihvatila. Sonja je veruje u Boga i misli da on treba da ode da se preda i da će mu biti oprošteno. Raskoljnikov joj govori da je Aljonu ubio zbog sebe, ne da bi spasio druge od njene zlobe niti zato što je ona to zaslužila.

Katarina Ivanovna je umrla i Raskoljnikov odlučuje da preuzme brigu o Sonji i deci. Novac koji mu je dao Svidrigajlov će iskoristiti da im pomogne. Otišao je Svidrigajlova da mu to kaze i ovaj mu priznaje da je čuo njegov i Sonjin razgovor jer živi stan pored. Svidrigajlov zna da je Raskoljnikov ubica.

Šesti deo

Kod Raskoljnikova dolazi inspektor Petrovič. Došao je da mu kaže da su saznali da moler nije kriv za ubistvo. Petrovič mu priznaje da zna da je on ubio Aljonu i Lizavetu. Daje mu nekoliko dana da se sam preda u policiju i da tako mogu da mu smanje kaznu. Raskoljnikov je u šoku.

Raskoljnikov odlazi do Svidrigajlova da mu zapreti da njišta ne govori Dunji. Ali Svidrigajlov zna da mora to da u radi i da ga sada ima u šaci. Svidrigajlov je otišao da se nađe sa Dunjom, kako bi je ubdeio da se uda za njega. Ona pokušava da pobegne, čak je i pucala na njega i ranila ga. On shvata da neće biti ništa između njih. Ostavio je njoj i Sonji sav novac koji je imao i otišao da se ubije.

Raskoljnikov je otišao da se pozdravi sa majkom i sestrom. Otišao je da uradi ono što mu je Sonja rekla. Kleknuo je na sred ulice, poklonio se i poljubio tlo. Otišao je u policijsku stanicu i priznao je Petroviču da je on ubio Aljonu i Lizavetu. Svi su skupili oko njega u čudu.

Epilog

Raskoljnikovu je smanjena kazna, kao što mu je i rekao Petrovič, tako da je dobio 8 godina u Sibiru. Sonja je otišla sa njim. Njegova majka se razbolela kada je saznala šta je uradio u umrla, a Dunja se udala za Razumihina.

Dok je boravio u Sibiru razboleo se, jer se stideo kako je završio na kraju. I Sonja se razbolela i neko vreme nije mogla da dolazi da ga obilazi. Na kraju romana su oboje srećni, izdržali su 7 godina u Sibiru i nije još puno ostalo.

Zločin i kazna analiza likova

Glavni likovi u romanu Zločin i kazna su: Raskoljnikov, Sonja, Dunja, poručnik Petrovič, Razumihin i Svidrigajlov.

Rodion Raskoljnikov

On je mlad i siromašan dečko koji studira prava u Sankt Petersburgu. Nema mnogo prijatelja i živi samačkim životom. Stalno je u dugovima i odlazi kod lihvarke Aljone da zalaže stvari. Ona uvek daje mnogo manje novca nego što stvar vredi i on počinje da se buni. Odlučio je da joj se osveti i ukrade stvari koje je ona od svih otkupila.

Nakon zločina počinje da ludi. Teši sebe da je učinio dobro delo što je uspeo nje da se reši. U njemu su večiti unutrašnji monolozi, pokušava da smiri svoju savest. Jedino mu je žao što je ubio Lizavetu. Zaljubljuje se u Sonju i sve joj priznaje. Zbog nje kasnije priznaje zločin i ona ga prati svuda.

Sonja Marmeladova

Ona je ćerka Marmeladova i Katarine Ivanovne. Živi u veoma siromašnoj porodici. Otac sve što zaradi popije u kafani. Ona je primorana da počne da radi kao prostitutka da bi pomogla svojoj porodici. Umiru joj i otac i majka.

Raskoljnikov i ona se zaljubljuju i ostaju sami na svetu. On joj priznaje da je kriv za ubistvo i ona mu pomaže da se preda. Ona odlazi sa njim u Sibir i kasnije pronalaze svoju sreću.

Dunja Romanovna

Ona je Raskoljnikova sestra.U romanu je najlepši ženski lik.  Ona je veoma pametna i požrtvovana. Može se reći da je za to vreme bila dosta savremena. Ona drži do sebe i ne dozvoljava da postane žena nekome koga ne voli. Mnogo voli svog brata i majku i spremna je sve da uradi za njih. Na kraju završava srećno i udaje se Razumihina.

Porfirije Petrovič

Petrovič je bio policijski službenik. On je veoma inteligentan i ume da čita ljude. Voleo je da igra psihološke igrice sa Raskoljnikovim i od samog početka je primetio da mu je njegovo ponašanje veoma čudno. Želi da pomogne Raskoljnikovu jer zna da je on u suštini dobar čovek i nudi mu smanjenu kaznu. Ipak je na kraju u šoku što je Raskoljnikov priznao zločin.

Dimitrije Prokofjič Razumihin

On je jedini Raskoljnikovov prijatelj. Uvek je tu kada treba da mu pomogne. Zavoleo je Dunju prvi put kad ju je video. Vemoa je društven, voli da izlazi i da pije sa društvom. On je takođe veoma siromašan i celu zimu u sobi nije ložio vatru.

Arkadije Ivanovič Svidrigajlov

On je jedan od takozvanih “loših” likova u romanu. Bio je kockar i voleo je da troši novac. Prisluškivao je razgovor između Raskoljnikova i Sonje onda kada je joj priznao ubistvo. On je to pokušao da iskoristi u svoju korist. Bio je zaljubljen u Dunju, ali ona nije želela ništa sa njim. Kada ga je ona odbila odlučuje da se ubije.

Ako vas zanimaju ruski pisci i želite da pročitate nešto iz biografije Fjodora M. Dostojevskog, to možete pogledati na našoj stranici o njegovom delu Braća Karamazovi.

Podeli