8 neophodnih saveta kako (lako) završiti fakultet

Hakujte svoje studije, budite vredni, iskoristite ih na najbojli mogući način. Neki klasični saveti stvarno pale. Ima istine i u onome da ga završava dupe, a ne glava. Bilo da imate veće dupe, ili veću glavu, ovi saveti će vam dobro doći.

Studiranje u inostranstvu

#1 Učite redovno

Znam, znam, koliko ste puta ovo čuli od roditelja, vaspitačica, nastavnika, učitelja, profesora, asistenata, docenata i ostalih kroz svoje obrazovanje? Bilo kako bilo, ovo je jedina stvar koja će vam sigurno pomoći da završite fakultet, efikasno, kvalitetno, brzo, tj. u roku. Kako je ovo malo teža stavka, pri čemu smo već pisali o tome kako učiti za ispit na fakultetu, uvek ima nešto zanimljvije, pa prelazimo na hakovanje i ideje koje će vam u završavanju fakulteta pomoći i bez da primenite prvo pravilo. 🙂

#2 Dobra organizacija

Slično prvom savetu, i ovaj verovatno znate. Nije potrebno niko da vas smara i ubeđuje, bio u pitanju fakultet, posao, zabava, sport, dobra organizacija je neophodna! Kao što smo ranije pisali, planirajte, ali neka se ne zadrži na tome! Deluje vam da je teško položiti x ispita u godini, pa još i trenirati, a tu je i neka žurka, dečko, devojka? Uskladite sve i studiranje će biti zadovoljstvo!

#3 Kolokvijumi, vanispitne aktivnosti, seminarski, vannastavne aktivnosti

Sve više domaćih fakulteta prelazi na Bolonjski sistem, navodno su svi prešli, ali koliko zaista primenjuju bolonju? Bilo kako bilo dobra ocena sa kolokvijuma pomoći će vam kod mnogih profesora, negde da ispit položite bez izlaska, negde za veću ocenu. Takođe, seminarski radovi ili vannastavne aktivnosti, konsultacije, profesori će vas zapamtiti. Baš kada zastanete i fali vam ono malo da položite, biće tu za vas. Ukoliko ne bude tako, možete koristiti naše izgovore zašto smo pali ispit 🙂

#4 Studentske organizacije

Malo nezgodna tema za mene, pošto sa istima nemam direktna iskustva, tj. nisam učestvovao ni u jednoj, ali mnogo stvari se ne rade kako treba, ovaj put ću izvući samo dobro iz njih. Za loše i kako možete gubiti vreme u organizacijama i na „sastancima“ pročitajte stari tekst. Dobra strana organizacija, u njima ima kvalitetnih, dobrih ljudi. U manjini, ali ih ima! Zakačite se za takve, crpite međusobno pozitivnu energiju, kradite znanje, neće nestati, zajedno ćete napredovati! Studentske organizacije su idealna prilika za umrežavanje. U nekom momentu, ovo će se isplatiti i na formalnom putu vašeg fakulteta. Ako ništa drugo, širiće vaše znanje, učiniti vas sposobnijim i poželjnijim za posao.

#5 Trening, bilo kakva fizička aktivnost

Ispitni rokovi su obično vreme za taloženje naslaga 🙂 neka to ne bude pravilo, koliko god vam se činilo da nemate vremena (vratite se na stavku #2) makar 15-30 min svakog dana možete naći za trčanje, šetanje, bicikl, rolere, bilo šta što vas opušta, motiviše, i tera da svoje telo dobro protegnete. Koliko god vam ovo delovalo kao dodatno umaranje, odmoriće vaš mozak. Koliko puta ste se osetili odmornije posle treninga, nego kada ste na njega pošli? Ukoliko vam je potrebna dodatna motivacija, možete meriti svoj trening, evo i kako, i prateći rezultate želeti još bolje.

#6 Upišite isti fax kao brat/sestra

Možda je za ovo kasno, ako čitate ovaj tekst, ali ova stvaka vam takođe može pomoći, naravno, ako su vam interesovanja slična/ista. Upisivanje istog fakulteta kao stariji brat ili sestra uvek donosi prednost pune kuće knjiga, gotovih radova, zapisa sa predavanja i vežbi, iskustava itd. Ukoliko se odlučujete koji fax da upišete, pročitajte linkovani tekst i obavezno pogledajte seriju tekstova „Moj (budući) fakultet“ gde smo opisali razne fakultet i predstavili iskustva njihovih studenata.

#7 Smuvajte se sa štreberom

Ok, ali onu su dosadni. Ne budite tako sigurni! Zato što je čak suprotno, pisali smo 9 razloga zašto je dobro biti štreber. Izlazeći sa štreberom, uvek će vas terati da postanete isto. Što je dobro, prihvatite to. Ako ništa, znate one priče, moći ćete da učite zajedno noćima itd. pogotovu ako tek postajete brucoši…

#8 Upišite fax na kome vam rade roditelji ili neki rođak

Da se ne lažemo, ovo je uvek dobra varijanta. Svi su profesori objektivni, ali nije loše videti ih par puta pre upisivanja faksa, smejati se slikama iz detinjstva, ostvariti neku početnu simpatiju, koja će kasnije dobro doći. Naravno, pazite se onih koji će svoj integritet dokazivati baš na vama ukoliko imate ovakvu situaciju.

Podeli