Ukrcavanje za zemlju vetrenjača! Amsterdam uz Minhen i Prag

Zemlja klompi, vetrenjača, sireva i lala, preko grada Oktobarfesta, uz grad u kome kao da je vreme stalo pre 400. godina, očuvavši duh zamaka, balova i fijakera. Verovatno kapirate o kojim se zemljama radi, pri čemu akcenat nije samo na Holandiji i Amsterdamu, već i Minhenu i zlatnom Pragu!

kanal u Amsterdamu

Kao klinac sam od druga dobio privezak za ključeve, koji je ustvari bio par minijaturnih plavih klompi, uz objašnjenje da je to nacionalni produkt Holandije, dok su njegovi za kuću doneli nekoliko ukrasnih, drvenih, narandžastih lala. Kako je taj drugar puno putovao, pa pored Amsterdama jednom prilikom završio i u Pragu, dobio sam još jedan autentični privezak, ali ovaj put u obliku malog gvozdenog, srednjevekovnog šlema sa rogovima, koji je kupio u jednom od mnogobrijnih zamkova Češke. Pošto smo obojica voleli istoriju i sve vezano za srednji vek, to je podstaklo i želju da jedan od tih zamkova jednom posetim i sam, a kako sam vremenom zavoleo i zanimljivu arhitekturu, pri cemu su Prag i Amsterdam sinonim za arhitekturu, ova dva grada postala su moj broj jedan na top listi destinacija za putovanje.

Kada sam odrastao i drugi prijatelj mi doneo neka minhenska piva, tu je nastala i treća želja, Oktobarfest! Međutim, Minhen nije samo pivo i najveći festival piva, Oktobarfest. Izuzetno značajna kulturna zdanja zaplenjujuće lepote, nalaze se u glavnom gradu Bavarske, na jugu Nemačke, poput Nacionalne opere i pozorišta, tri svetski poznate pinakoteke (umetničkih muzeja), od kojih je jedna Stara pinakoteka, sagrađena za kralja Ludviga I, početkom 19. veka u kojoj se čuvaju najznačajnija dela zapadnoevropskog slikarstva iz doba srednjeg veka do 18. veka. Druga, „Nova“ pinakoteka koja se nalazi odmah prekoputa stare, i treća Pinakoteka modernog slikarstva. Međutim, možda neki od nas i nemaju mnogo smisla za slikarstvo, ili nam izgleda previše apstraktno kada ga vrhunski poznavaoci opisuju, zato nama ostaje da uživamo u duhu Bavarske dok šetamo centrom i „pamtimo“ glavni trg, Marienplac, sa fenomenalnim pogledom na čuveni Glokenšpil sat.

Kada se razmisli Minhen bi mogao da bude samo prva stanica, na ovom „mom“ putovanju kroz vreme, kulturu i zabavu ka Amsterdamu! Nakon ovakvog obilaska Minhena, i sada već sigurno punih baterija, šta preostaje osim da se svež uputim ka želji iz detinjstva, Amsterdamu. Hah, kada se razmisli još kao klinac sam želeo da posetim Amsterdam, a kad si stariji taj grad postaje još primamljiviji svojim karakterom „grada u kome je skoro sve dozvoljeno“.

Činjenica je da čim se stigne u Amsterdam, prvo što upada u oči jeste neverovatna gradnja koja se upotpunosti razlikuje od naše srpske, i dobrim delom socijalističke odlike građevina. Niske kuće i zgradice, od kojih su neke stare i po 300, 400 godina, dočaraće vam osećaj 18. veka u kome kao da je sve stalo, a neke od njih osim što su kulturni spomenici, u isto vreme predstavljaju i stambene objekte, što ovom gradu daje duh muzeja na otvorenom. Grad je prepun bicikala, koji su glavno prevozno sredstvo, a s obzirom na reljef na kojem je Amsterdam izgrađen, prisutno je mnoštvo kanala i mostića, te možda imate osećaj kao i da hodate po vodi, a tek ako se malo „popije“, iihaaj. Naravno pored Lajdseplajn i Dam trga, Van Gogovog muzeja i drugih znamenitosti, „must see“ u Amsterdamu je i čuvena Četvrt crvenih fenjera za one malo slobodnijeg duha, kao i brojni pabovi u kojima se možete opustiti i probati majstorije pivskog zanata, i „tri tačke“.

Kada već imate privilegiju da se nalazite u glavnom gradu Holandije, na raspolaganju su i brojni izleti, pa tako i „Mini holandska tura“ u okviru koje možete videti čuveno seoce Zaanse Schans, poznato po vetrenjačama, gradić Volendam poznat po radionicama klompi i sirevima, kao i fakultativni izlet „Velika holandska tura“ u koju spada obilazak, nama svima poznatog Haga, najvećeg letovališta Holandije – Ševeningena i najveće luke na svetu, Roterdama sa svojim poznatim Euromast tornjem i stanovima u vidu krivih kocki.

Pored izleta i pabova, poznat je i amsterdamski noćni život, nakon kojih možete reći da ste definitivno (p)osetili Amsterdam, i koji će vas svakako zvati da mu se ponovo vratite!

Prag je nakon Minhena i Amsterdama, logična stanica na povratku kući sa mog putovanja. Glavni grad Češke je čudo arhitekture koje je odolelo i prošlo netaknuto 600. godina, kroz mnoge ratove, i time pruža mogućnost da osetimo duh Češke u kojem je živeo i kralj Karl IV, koji je započeo gradnju, i po kome se danas i zove čuveni kameni most, Karlov most koji spaja dve obale „berdihove“ Vltave. Obavezan je obilazak katedrale Sv. Vita od koje, malo je reći zastaje dah, građene u gotskom stilu, a koja spada u Praški hrad (zamak) i koja je najveća i najznačajnija crkva u Češkoj. Katedrala Sv. Vita je „obogaćena“ grobnicama čeških kraljeva i vladarima Svetog rimskog carstva, što priznaćete, dodaje još melodičniju istorijsku notu. Kao veliki ljubitelj piva koje je više od pića, ne bih propustio priliku da probam češko pivo u nekoj od pivnica, po kom je Prag nadaleko poznat!

Uf, trgnuh se po ko zna koji put, barem na sekund iz svoje fantazije o putovanju, ali tek toliko da shvatim da ovaj put može da postane java i to putovanjem „Pohod na Amsterdam (sa posetom Minhenu i Pragu)“ od 5. do 12. novembra 2014. godine! Ukoliko želite da doživite ovo fantastično putovanje preko Minhena, do Amsterdama i nazad do Praga, to možete i učiniti rezervisanjem aranžmana na sajtu agencije Fun Group Travel Company: http://www.fungroup.rs/, na kom možete saznati i više detalja!

Ok, rekao bih da je sve spremno, ukrcavanje počinje, ko ide sa mnom? 🙂

Podeli