Da li video igre imaju i pozitivne strane u razvoju dece?

U današnje vreme, video igre su postale jedan od najpopularnijih oblika zabave među decom i mladima. I dok se roditelji brinu da bi preterana izloženost igricama mogla da naškodi mentalnom i fizičkom zdravlju njihovih mališana, postoje i brojni dokazi koji ukazuju na to da video igre mogu imati pozitivan uticaj na njihov razvoj. 

Mnoge od video igara kreiraju se tako da podstiču kreativnost, razvijaju logičko mišljenje i problem-solving veštine, kao i sposobnost timskog rada i komunikacije. U ovom tekstu ćemo se fokusirati na te pozitivne strane i objasniti kako video igre mogu doprineti razvoju kognitivnih, emocionalnih i socijalnih sposobnosti kod mladih.

Pozitivni aspekti na strani dece

Pre nego što se upustimo u sve navedeno, važno je napomenuti da roditelji moraju neprestano da prate i kontrolišu koliko vremena njihova deca provode igrajući video igre. Iako su pozitivni aspekti brojni, previše vremena provedenog ispred ekrana itekako je štetno za zdravlje i razvoj! Neretko je potrebno da potražite savet dečijeg psihologa ukoliko se provođenje vremena ispred ekrana otrgne kontroli i primetite znake zavisnosti od video igara. 

Prednosti o kojima ćemo pričati, odnose se isključivo na kontrolisano igranje uz sve druge aktivnosti dece potrebne za njihov normalan i zdrav razvoj!

Jedna od najvažnijih prednosti video igara je razvijanje kognitivnih sposobnosti kod dece. Kroz igru, oni stiču sposobnost rešavanja problema, razmišljanja u prostoru, razvijanja strategija, donošenja brzih odluka i poboljšanja vizuelne percepcije. Istraživanja su pokazala da igre kao što su „Minecraft“ i „Tetris“ mogu poboljšati sposobnosti prostornog razmišljanja i povećati brzinu reakcije kod najmlađih.

Osim kognitivnih sposobnosti, video igre mogu poboljšati i socijalne veštine kod dece. Mnoge igre se igraju u timovima i zahtevaju saradnju i komunikaciju sa drugim igračima. Kroz igru, deca uče kako da razgovaraju sa drugima, dele informacije, rešavaju konflikte i sarađuju kako bi postigli zajednički cilj. Igrači takođe razvijaju i sposobnost empatije kada igraju igre koje zahtevaju donošenje moralnih odluka, poput popularnih  „Life is Strange“ i „The Walking Dead“.

Igrice koje sadrže različite scenarije i zadatke podstaći će decu da razmišljaju izvan okvira i da se oslanjaju na svoju kreativnost kako bi prevazišli prepreke. Na primer, one koje su bazirane na gradnji, kao što su Minecraft i Terraria, omogućavaju deci da izraze svoju kreativnost kroz izgradnju sopstvenog virtuelnog sveta.

Video igre su se pokazale korisnim i u razvijanju motoričkih sposobnosti kod dece. Igre koje zahtevaju brzo reagovanje, preciznost i koordinaciju pokreta, poput „FIFA“ i „Just Dance“, mogu doprineti da tinejdžeri poboljšaju svoje motoričke sposobnosti i koordinaciju ruku i očiju. Osim toga, igre koje podstiču fizičku aktivnost, kao što su Wii Fit i Dance Dance Revolution, imitiraju neku vrstu treninga i razvijaju aktivno dete. Ovo može biti posebno korisno za decu sa motoričkim problemima.

Nadamo se da mladi ovo neće koristiti kao izgovor, ali se pokazalo da video igre mogu biti izuzetno korisne u učenju. Mnoge od njih su dizajnirane da obrazuju igrače o istoriji, kulturi, naučnim konceptima i drugim oblastima. Igre kao što su „Assassin’s Creed“ i „Civilization“ kreirane su tako da decu nauče o istoriji i kulturi, dok igre poput „Kerbal Space Program“ mogu pomoći da razumeju naučne koncepte i princip raketne nauke.

Ne zanemariti negativne aspekte!

Iako mogu biti zabavne i pružiti mnogo koristi, prekomerno igranje video igara će dovesti do problema sa fizičkim zdravljem, socijalizacijom, mentalnim zdravljem i, na kraju, školskim uspehom.

Jedan od glavnih problema koji se javlja sa prekomernim igranjem video igara jeste fizičko zdravlje deteta. Deca koja svakodnevno upražnjavaju ovu aktivnost provode mnogo vremena sedeći u istom položaju, često u neudobnoj pozi, što izaziva probleme sa držanjemv tela, bolovima u leđima, vratu i rukama. Takođe, prekomerno igranje video igara može dovesti do gojaznosti, jer deca nemaju dovoljno fizičke aktivnosti na taj način.

Pored problema sa fizičkim zdravljem, prekomerno igranje video igara može negativno uticati na socijalizaciju deteta. Deca koja su posvećena igricama provode mnogo vremena igrajući ih sami, umesto da se druže sa vršnjacima. Ovo je okidač koji dovodi do problema sa razvojem socijalnih veština, kao što su sposobnost komunikacije, razvijanje prijateljstva i rešavanje problema u grupi.

Takođe, prekomerno igranje će negativno uticati i na mentalno zdravlje deteta. Iako su video igre dizajnirane da budu zabavne, mogu biti i vrlo stresne i frustrirajuće, posebno za decu koja se bore sa izazovima. Sve više se prijavljuju problemi sa anksioznošću, depresijom, agresivnim ponašanjem, nedostatkom samopoštovanja i drugim emocionalnim problemima kod dece i mladih. 

Školski uspeh deteta i školske aktivnosti generalno mogu biti poremećeni zavisnošću od video igara. Deca koja provode previše vremena igrajući ih, imaju manje vremena za učenje, čitanje i druge akademske aktivnosti. Ovo će se odraziti na njihova postignuća i dugoročno uticati na razvoj intelektualne sfere života.

Roditelj mora da uspostavi balans

Roditelji bi trebalo da budu svesni da igranje video igara ne sme biti jedina aktivnost deteta, i da bi trebalo da se ograniči na određeno vreme.

Jedan od načina je da se uspostavi rutina. Na primer, odredite vreme za igranje video igara, poput 30 minuta dnevno posle škole. To će omogućiti detetu da ima dovoljno vremena i za druge aktivnosti, kao što je trening ili učenje. Kod starije dece ta granica se može podići na sat, najviše dva sata dnevno. 

Postoje mnoge video igre koje su napravljene specijalno za decu i koje su obrazovne i poučne. Možete izabrati one koje će detetu pomoći da razvije matematičke ili jezičke veštine, a da pri tom ostanu zabavne. Važno je da pratite igre koje vaše dete voli. Ako primetite da su neke previše nasilne ili neodgovarajuće za dete, možete mu pomoći da pronađe druge sa sličnom tematikom, ali koje su prikladne njegovom uzrastu. 

Na kraju, razgovarajte sa decom o tome kako provode svoje vreme i koliko vremena provode igrajući video igre. Pokušajte da razumete njihove razloge i objasnite im zašto je važno imati ravnotežu između igrica i drugih aktivnosti.

U Srbiji postoje mnogi primeri organizacija koje promovišu igranje video igara u zdravom i sigurnom okruženju. Na primer, Gaming Challenge Serbia organizuje turnire u popularnim igrama za decu i mlade, gde se učesnici takmiče u timovima i uče kako da igraju fer i pošteno. Takođe, Srbija je domaćin festivala video igara pod nazivom Games.con, koji okuplja veliki broj zaljubljenika u video igre i pruža im priliku da igraju najnovije igre, upoznaju druge igrače i učestvuju u takmičenjima.

Podeli