Metonimija – šta je metonimija i primeri metonimije 

Metonimija je stilska figura u kojoj se jedna reč koristi da označi nešto drugo, odnosno u prenesenom značenju. Upravo zbog glavne funkcije metonimije u linkgvistici, a to je da služi zarad stilskog prenesenog značenja, metonimija se često “meša” sa metaforom, koja takođe predstavlja stilsku figuru prenesenog značenja. 

Zbog toga je posebno važno detaljnije objasniti šta je metonimija i tako u potpunosti odgonetnuti ovu stilsku figuru. Šta je metonimija, koje je tačno razlika između metonimije i metafore, kao i primere metonimije, predstavljamo vam u nastavku teksta! 

Šta je metonimija?

Kao što smo već naveli – metonimija je stilska figura prenesenog značenja. Reč ili sintagma koja se koristi umesto druge reči u ovoj stilskoj figuri mora biti u međusobnoj logičkoj zavisnosti, a ne iskorišćena po sličnosti ili suprotnosti. 

Često o značenju reči i tome što predstavljaju najbolje naučimo iz njihovog porekla. Reč metonimija nastala je od grčke reči μετωνυμία (metōnymía), što znači “promena imena”.  “Promena imena” dovoljno nam govori o samoj suštini metonimije kao stilske figure. 

Značenje se u metonimiji ne prenosi po sličnosti, nego stvarnim odnosima kao što je povezivanje stvari prema logičkoj vezi koje poseduju. Nazvati istu stvar drugim imenom, ali po tome što one zaista imaju logičke veze, sama je suština metonimije. 

Upravo ovo zasnivanje prenesenog značenja na logičkoj vezi jeste i suština razlike između metonimije i metafore

Metonimija i metafora – razlike između dve stilske figure prenesenog značenja

Stari listovi papira na kojima se nalazi ručno pisan tekst

Za razliku od metafore, metonimija se zasniva na logičkoj povezanosti i stvarnoj bliskosti pojmova, a kod metafore preneseno značenje dobijeno je na osnovu sličnosti pojmova, a ne na na osnovu njihove logičke povezanosti, kao u metonimiji. 

Metafora je skraćeno poređenje, po najkraćoj definiciji. Kada pisac, na primer, napiše: Evo lisice!, umesto da kaže: On je lukav kao lisicia! – to je metafora.

Primer metonimije je recimo pitanje: Čitao si Dostojevskog?, misleći na knjige Dostojevskog. 

Metonimija – povezanost pojmova 

Povezanost pojmova kod metonimije može biti izvršena na različite načine. To su sledeći vidovi povezanosti: uzrok i podsledica, materijal i od njega načinjen predmet, simbol i označena pojava. 

Najčešće se logička povezanost zasniva na namenskoj, uzročno-posledičnoj ili osobinskoj vezi. U primeru metonimije: “Sve je postigao pomoću svojih 10 prstiju”, koji u stvari govori da je “on sve postigao sopstvenim radom”, povezanost je izvršena po tome što je iskorišćeno sredstvo kojim se vrši radnja, umesto same radnje.  

Metonimija primeri 

Kao i za druge stilske figure, primeri metonimije mogu nam i te kako pomoći da ih bolje razumemo i lakše prepoznamo ovu stilsku figuru, kako u književnim delima, tako i u svakodnevnom govoru.

Kada je u pitanju metonimija primeri, ili bar neki od njih, sigurno su vam već odlično poznati, samo što do sada možda niste znali da prepoznate da je reč o metonimiji. 

Metonimija primeri:

 • Za ručak je pojeo pun tanjir. – misleći se na pun tanjir hrane.
 • Krenula sam da čitam Andrića. – misleći se na knjige koje je pisao Andrić.
 • Nemam ni dinara. – misleći se na to da se ostalo bez novca. 
 • Hobotnica je poznata po svojim pipcima. – misleći se na sve hobotnice.
 • Srbija sada može da putuje bez vize. – misleći se na državljane Srbije. 
 • Maline su ove godine bogato rodile. – misleći se na sve maline, ne na jednu.

Osim u svakodnevnom govoru, stilske figure često se koriste i u književnim delima

Metonimija primeri iz književnosti:

 • Duško Radović: “Beograde, dobro jutro!” – misleći na građane Beograda;
 • Desanka Maksimović: “Ne, neka mi priđu oka tvoja dva.” – misleći na čoveka;
 • Mihailo Lalić: “„Ako si stariji po kapi, po glavi si mlađi od mene.” – kapa označava vojnički čin, a glava pamet.
 • Narodna epska pesma Početak bune protiv dahija: 

…Čuvajte se raje sirotinje, 

Kad ustane kuka i motika, 

Biće Turkom po Mediji muka…

 • Kuka i motika – seljaci.

Kao što vidite, metonimija se može koristiti na mnoge načine, a upotrebom ove stilske figure možete obogatiti rečenicu i povećati njenu stilsku vrednost! 

Bilo da se spremate za kontrolni zadatak, odgovaranje u osnovnoj ili srednjoj školi, malu maturu, ili možda kviz opšte kulture – potrebno je da znate šta je metonimija, kako se razlikuje od drugih stilskih figura i kako je možete prepoznati.

Podeli