Učite duže: evo koja je najjača kafa na svetu

Jutro je. Prva stvar na koju pomislimo čim otvorimo oči je – kafa! Jedan od najomiljenijih napitaka u svetu! Posebno u očima studenata, kao i svih drugih kampanjaca koji završavaju poslove u poslednjem trenutku. Baš zbog njih smo pripremili zanimljive informacije o tome koja je najjača kafa na svetu i kako izabrati kafu za sebe, ne biste li što duže ostali budni i koncentrisani na učenje / posao.

šolja kafe i sveska

Kafa je mnogima neophodan deo jutarnje rutine, a možda i jedini način da preguraju radni dan. Možemo slobodno reći da su mnoge ideje, rešenja i inovacije nastale noćnim bdenjem nad knjigom, uz naravno – bokal kafe.

Međutim, koja kafa ima najveći procenat kofeina, odnosno, koja je najjača kafa?

Ukoliko želite da budete sigurni da ste ’’napunili baterije’’, odnosno, ’’ubrizgali’’ najjaču dozu kofeina za predstojeće obaveze i eventualni napor koji vas očekuje, Beleške vas savetuju kako da dobijete najviše od vaše šolje omiljenog napitka.

Kao prvo, za pripremu kvalitetne kafe presudne su dobre sorte kafe, kao i postupak pretvaranja kafenog ploda (zrnaca) u kafu.

Kofein kao merilo jačine kafe

Opšte je poznato da je najvažniji i najpoznatiji sastojak kafe kofein. Čim popijemo naš omiljeni napitak, kofein počinje da struji venama i dolazi do stimulacije u mozgu. Tada se osećamo budnijim, raspoloženijim, punim energije. Spremnim za spremanje ispita, možda? Međutim, koja kafa ima najviše kofeina?

Domaća VS Espresso kafa

Najjača kafa - vrste kafe

Jedna šoljica od 200ml domaće crne kafe, odnosno “turske kafe” ima oko 100-200 mg kofeina, a kratki espresso od 30ml oko 40-70 mg.

slika

Dakle, dok domaća kafa sadrži više kofeina od standardnog Espressa, espresso sadrži više kofeina po mililitru, što objašnjava energiju koju dobijete iz malene šolje.


U prirodi postoji veliki broj vrsta i podvrsta biljke kafe ali, za pravljenje istoimenog napitka najčešće se uzgajaju i koriste – Arabika i robusta.

Razlike između arabike i robuste

Arabika i robusta razlikuju se kako po rasprostranjenosti, tako i po nekim bitnim svojstvima.Osnovna razlika je u ukusu ali, i količini kofeina. Arabika sadrži oko 1,5 posto kofeina, dok je robusta skoro duplo jača i ima 2,4 posto ovog sastojka.

Verovali ili ne, boja zrna takođe otkriva mnogo o sadržaju kofeina.

Tamnija zrna kafe zahtevaju duži proces prženja, što znači da će više kofeina sagoreti u procesu. Zato, ukoliko želite kofeinski ’’fiks’’, birajte svetlija zrna.

Robusta ima snažniji i jači ukus, koji se može opisati oporim i pomalo gorkim. S druge strane, kafa arabika ima bogatiji, prefinjeniniji ukus i manju kiselost zrna, zbog čega se smatra superiornijom i kvalitetnijom vrstom kafe. Ipak, nijedna vrsta kafe, kada bi se konzumirala ’’čista’’, sama po sebi nema prijatan ukus.

Zato se robusta često meša sa arabikom, dajući tako ’kompletan i puniji’ ukus. Prepoznatljiva je po tome što pravi i lepu kremu – penu, koja je, složićete se, neizostavni deo svakog dobrog espressa.

Dakle, koja vrsta kafe je najjača kafa na svetu?

Znamo da je Kopi Luwak najskuplja kafa na svetu ona koju prvo jedu mačke, pa kada je svari i izbaci, onda je pijemo mi. Ali koja je najjača kafa na svetu i da li ona uopšte postoji?

Da, postoji!

Death Wish Coffee

Reč je upravo o ’’Death Wish Coffee’’ koju je osmislio Njujorčanin Mike Brown, a uz njenu kupovinu stoji i upozorenje da vas očekuju besane noći kao i garancija da je najjača kafa na planeti.

 

Ova ’’smrtonosna’’ kafa koju pijete na sopstvenu odgovornost je, kako se navodi, duplo jača od espresa i ima 200 posto više kofeina od obične kafe! Ukoliko nemate ništa protiv da ostanete budni i do tri dana, ili se počastite nekim malim infarktom, ovu ’’ubistvenu’’ kafu u raznolikim pakovanjima možete kupiti preko sajta proizvođača, ili preko Amazona i eBaya.

AssKicker Coffee

Takođe, postoji još jedna konkurentska ’’smrtonosna’’ kafa koju, za sada, možete probati samo u Australiji, u Adelejdu, a u pitanju je ’’AssKicker’’ kafa. S ovom vrstom kafe treba biti oprezan, jer jedna šoljica ima kofeina kao 80 šoljica „normalne“ kafe.

„AssKicker“ se prodaje u tri veličine kafe šoljica:

  • Mala šoljica košta 10 dolara (preporučuje se konzumirati u roku od 1-2 sata da bi ostali budni između 06h i 09h),
  • srednja šojica kafe košta 13 dolara (preporučuje da se konzumira u roku od 2-3 sata tada ostajete budni od 09h do 12h), dok
  • velika šojica kafe košta 16 dolara (i ona se preporučuje da se konzumira 3-4 sata i sa ovom dozom kafe ostajete budni između 12h i 18h).

Šta naručiti u kafiću?

Ukoliko ništa od ovoga ne možete isprobati, a neophodna vam je kofeinska doza koja će vas držati budnim i energičnim veći deo dana, a ukoliko ste u mogućnosti, naručite u kafiću dupli espresso napravljen od svetlih zrna kafe robusta. Ili, jednostavno, popijte šolju čaja.

Srećno učenje!

Podeli