Kako napraviti nedeljni planer ako ste student

Ako ste do sada imali puno obaveza, a malo vremena, organizovanje na fakultetu neće biti problem za vas. Međutim, ako ste jedan od onih neorganizovanih studenata, koji večito kasni i ne ume da uklopi obaveze i slobodno vreme, onda je pravo vreme da to promenite. Saznajte kako napraviti nedeljni planer za studiranje i tako sebi olakšati dane na fakultetu.

pisanje eseja laptop, sveska i telefon

S obzirom na to da je svaki student individua za sebe, svakome je potreban i lični planer, kako bi sve obaveze imao ubeležene. Ako ste moderan tip studenta, uvek možete skinuti neku od aplikacija koje daju mogućnost kreiranja planera.

Ipak, ako uzmemo u obzir da moderna tehnologija zavisi od trajanja baterije, onda se može desiti da vam aplikacije i ne budu od velike pomoći. Zato vam mi dajemo jednostavne i praktične načine da organizujete sopstveni nedeljni planer, koji ćete potom ištampati i konačno imati sva predavanja, obaveze i društvene događaje na jednom mestu.

Kako da organizujete svoj planer?

S obzirom na to da znamo da nemate puno vremena koje biste koristili za pravljenje planera u nekom kompjuterskom programu, mi ćemo vam olakšali ovaj proces i omogućiti vam već gotove nedeljne planere, koje možete odmah skinuti i ištampati:

[button link=“https://beleske.com/wp-content/uploads/2017/09/nedeljni-planer-1.docx“ target=“new“]NEDELJNI PLANER 1[/button]

[button link=“https://beleske.com/wp-content/uploads/2017/09/nedeljni-planer-2.doc“ target=“new“]NEDELJNI PLANER 2[/button]

[button link=“https://beleske.com/wp-content/uploads/2017/09/nedeljni-planer-3.doc“ target=“new“]NEDELJNI PLANER 3[/button]

Sledeći korak je da naučimo kako praktično i jednostavno da ih popunimo.

#1 Različitim bojama označavajte različite obaveze ili događaje

Kada zapišete svoje obaveze ili društvene aktivnosti koje ste isplanirali, obavezno ih obojite u različite boje, kako biste lakše mogli da se snađete i vidite šta je prioritet. Recimo: 

  • fakultetske obaveze budu žute
  • društvene pink
  • ispiti narandžasti

Tako ćete vrlo lako uočiti aktivnosti i brže ćete zapamtiti raspored zahaljujući vizuelnoj memoriji.

Praktičan primer nedeljnog planera koji je popunjen

#2 Označite obaveze koje ste završili

Ovaj korak osim jednostavnijeg praćenja obaveza daje i osećaj zadovoljstva i motivacije. Zato, nakon što završite obavezu, naznačite u planeru da je gotovo. Nađite svoj sistem eliminisanja obaveza koje su obavljene. Možda je najjednostavniji način da ih štiklirate.

#3 Označite obaveze koje ste odložili

Ponekad će vam se desiti da neku aktivnost ne uradite prema zamišljenom planu, zato je potrebno da je istaknete ako planirate da je završite u drugom terminu. Najbolji način za isticanje nezavršene obaveze jeste da je uokvirite nekom jarkom bojom. Na taj način nećete biti u opasnosti da je zaboravite.

#4 Ne odlažite pisanje obaveza

Čim saznate da nešto treba da uradite, odmah to zapišite. Iako ovo deluje malo dramatično, kada ste student, desiće vam se da su vaše misli okupirane gomilom informacija i zato možete zaboraviti čak i vrlo važne obaveze, poput konsultacija, kolokvijuma, pa čak i pomešati dan ispita(dešava se). Zato zapišite sve odmah i budite sigurni da imate evidenciju svih dešavanja.

#5 Postavite prioritete

Kada pravite svoj nedeljni raspored, prvo pišite najvažnije obaveze koje treba da obavite. Ako se zanesete beleženjem manje bitnih aktivnosti, može vam se desiti da previdite one prioritetne. Najbolje bi bilo da počnete od ispita, zatim predavanja, vežbe, konsultacije, pa fizičke aktivnosti i ostalo. Na ovaj način ćete se navići na ovu vrstu hijerarhije i u obavljanju zadataka.

organizovanje i planiranje obaveza

#6 Odvojite studentski i lični planer

Ovo se ne odnosi na svakodnevne aktivnosti koje zapisujete, već na, recimo, rođendane, godišnjice, slavlja, premijere serija ili koncerte. Ako napišete sve fakultetske obaveze i sve privatne aktivnosti odjednom u jednu rubriku za određeni dan, postoji šansa da potpuno izgubite kompas ili da se uspaničite da nećete stići da obavite sve što ste planirali. Zato pišite lične stvari, ili u beleške ispod nedeljnog planera ili u poseban planer koji će služiti samo za zabavne aktivnosti koje planirate. Naravno, ako idete kod zubara ili frizera, u redu je da to dodate u poslovni kalendar, jer to nisu aktivnosti koje obavljate svake nedelje i neće poremetiti vaš fakultetski planer.

#7 Budite fleksibilni, ali ne previše opušteni

Potpuno je ok da vam se dogodi da ne ispoštujete sve planirane aktivnosti, ali bilo bi dobro da vam to ne prelazi u naviku. Planer i postoji kako biste se bolje organizovali, zato pokušajte da ispoštujete sve što ste zacrtali, ali nemojte forsirati sebe.

Kada napravite nedeljni plan, na pola puta ste do uspešne nedelje. Dobra organizacija je veoma važna i kada ste student i kada završite fakultet. Iskoristite naše savete i savladajte ovu veštinu što pre, a onda uživajte u slobodnom vremenu koga će biti mnogo više ako naučite da upravljate obavezama. Ovih 10 najboljih ekstenzija za Chrome će ti takođe pomoći sa produktivnošću.

Imaš prijatelja koji je stalno u haosu i uvek kasni kada treba da se vidite? Podeli ovaj tekst sa njim i uštedit sebi vreme i živce, a njemu pomozi da se organizuje.

Podeli