Divan gest kragujevačkih studenata: besplatni časovi matematike za osnovce

Grupa studenata već godinu dana drži besplatne časove matematike osnovcima u Centru za razvoj usluga socijalne zaštite u Kragujevcu.

matematika tabla

Studenti Prirodno – matematičkog fakulteta u Kragujevcu samoinicijativno su organizovali nastavu za osnovce iz raznih osetljivih grupa kojima je bila potrebna pomoć oko matematike.

U oktobru prošle godine, studentkinja matematičkog – Ljubica Miletić, okupila je 12 kolega i organizovala nastavu matematike za učenike od drugog do osmog razreda u Centru ,,Kneginja Ljubica”. Ona kaže da nastavu drže uglavnom kolege studenti od druge do četvrte godine osnovnih studija, ali ima i onih sa master studija.

Kako bi se organizovali, studenti su napravili fejsbuk grupu za one koji su zainteresovani da pomognu, i često se dešava da se termini razgrabe nekoliko dana unapred.

Broj dobrovoljaca ubrzo se povećao na 25 i oni su do juna ove godine držali časove deci; ovog meseca će nastaviti sa besplatnom nastavom za osnovce, kada se vrate na fakultet – jer nisu svi iz Kragujevca.

,,Ponovo ćemo ići dva puta nedeljno u dve grupe od po dva ili tri studenta. Časovi traju po sat vremena. Deca su veoma dobra, a i nama je ovo jedan vid prakse. Radimo sa njima domaći, spremamo ih za kontrolne i pismene zadatke, objašnjavamo im sve što ne znaju ili im teže ide iz matematike” – izjavila je Miletićeva za Blic, a njen kolega Dušan Stanojević smatra da je ova akcija urodila plodom; on kaže da je deci potrebna pomoć i iz drugih predmeta i poziva studente iz drugih gradova i sa drugih fakulteta da se pridruže akciji.

Dobro znamo koliko je matematika teška, a retko koji profesor se trudi da je učini zanimljivom. Naravno, postoje izuzeci, poput profesora koji na zanimljiv način objašnjava imaginarni broj e. Kad se samo setim koliko sam stresa doživeo dok sam spremao svoj ispit iz matematike, možda bih mnogo bolje prošao da je u moje vreme postojala ovakva inicijativa. Svaka čast kragujevčanima!

Podeli