Po prvi put ćemo videti sliku crne rupe

Ako sve pođe planu, trebalo bi da po prvi put vidimo sliku crne rupe kasnije u toku godine. Pročitajte nešto više u revolucionarnom projektu.

crna rupa

Naučnici su na jučerašnji dan uključili globalnu mrežu teleskopa sa ciljem slikanja supermasivne crne rupe koja se nalazi 26.000 svetlosnih godina od planete Zemlje, u sred naše galaksije. Slikanje na toj razdaljini je kao kad bi pokušali da snimimo CD na mesecu. Projekat nazvan Event Horizon Telescope (EHT), će trajati u periodu od 5. do 14. aprila. Prvi rezultati se očekuju krajem godine ili na početku 2018.

slika

,,Posmatranja ovog tipa će nam omogućiti da konačno rešimo sve zapanjujuće teorije o crnim rupama, a ima ih veoma mnogo“ rekao je Gopal Narayanan iz Univerziteta Masačusets, koji je uključen u projekat. ,,Podaci sa ovog projekta će nam pomoći da saznamo nove stvari o crnim rupama koji će nam omogućiti da ih bolje razumemo“.

Najveća saradnja astronoma do sada

Kako bi odgovorili na ovaj izazov, stotine naučnika uključenih u EHT projektu su osmislili način da upotrebe 8 teleskopa. U izveštaju ima mnogo fensi izraza i naučnih reči, a u suštini se svodi na sledeće: koristeći rotaciju Zemlje i usmeravajući svaki teleskop na istu metu, tokom vremena će podaci sa svih teleskopa pružiti širu sliku o misitčnoj pojavi. Iako sam fotosešn traje par dana, dobiće se ogromna količina podataka za koju će biti potrebno vreme da se obradi.

Ovo nije prvi put da se više teleskopa koristi kako bi se posmatrala ista pojava, ali nikada ranije nije postignut nivo saradnje na ovako velikom nivou.

Nova saznanja menjaju sve što znamo o fizici?

U srži Ajnštajnove teorije relativnosti leži ideja da kvantna mehanika i relativnost mogu da se uvežu, i da postoji ogromna, sjedinjena teorija fundamentalnih koncepta. Pravo mesto za izučavanje ovakve teorije je ,,event horizont“ crne rupe.

Očekuje se da slika izgleda kao sve ilustracije do sada – svetli prsten oko tamne strukture. Međutim, ako bi se dobila drugačija slika, Ajnštajnova teorija relativiteta bi morala da se revidira.

albert ajnstajn
trebaće vam još 20 teleskopa da me nadmašite

Zašto su sve slike crne rupe ilustracija?

Dugo se priča o crnim rupama, a zašto onda znamo tako malo o njima. Iako su bile integralni deo priče mnogih blokbaster filmova, mi zapravo nemamo pojma kako izgelda. Pošto ni ja ne znam zašto je to tako, čujte od nekoga ko zna.

Stvarno je fascinantno kad pomislimo koliko je nauka napredovala u poslednjih 200 godina. Ne možemo a da se ne zapitamo šta li će biti u narednih 200 godina, verovatno nešto što danas ne možemo ni da zamislimo.

Podeli