BBICC takmičenje u rešavanju studije slučaja po 7. put u Beogradu

Svetsko studentsko takmičenje u rešavanju poslovne studije slučaja pod nazivom Belgrade Business International Case Competition, ove godine će se održati sedmi put zaredom u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka i studentske menadžment konsalting organizacije Case Study Club. Ovo takmičenje će od 7. do 13. aprila u Beogradu ugostiti studente čak 20 prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola.

Takmicenje BBICC

U aprilu će se takmičiti mladi biznis umovi iz čitavog sveta u timovima od po četiri studenta. Sa njima će u takmičenju učestvovati i srpski tim sa Fakulteta organizacionih nauka. Pored samog takmičenja i rešavanja zadate studije slučaja, učesnici će imati mogućnost da upoznaju Beograd, kao i srpsku kulturu, običaje i tradiciju. O kakvom takmičenju je reč i šta vam ono donosi, saznajte u nastavku teksta.

FON kao pionir uvođenja studije slučaja

Ono što mnogi fakulteti u Srbiji zagovaraju je teorijsko znanje koje je više nego dovoljno da spremi studente za posao koji ih čeka nakon završenih studija, međutim to i nije baš slučaj. Naime, praktična nastava na fakultetima je neophodna kako bi se mladi upoznali sa tržištem rada, kao i sa samim budućim radnim mestom. Praksa je veoma važna za sve studente, pogotovo za one koji se odluče da studiraju IT ili menadžment, gde je teorija samo temelj potrebnog znanja za budući posao. Upravo iz svih navedenih razloga, u svetu se već dugo primenjuje metodologija poslovne studije slučaja.

Fakultet organizacionih nauka (FON) je uspeo da svojim studentima, a i svim drugima koji su zainteresovani za ovaj način učenja, obezbedi potrebno praktično znanje kako bi se sutra bolje i lakše snašli na poslovima koji ih čekaju. FON je promenio tradicionalni način obrazovanja u Srbiji tako što je u redovnu nastavu uveo pomenutu metodologiju poslovne studije slučaja. Profesorka dr Vesna Damnjanović se izborila za svoje studente, te je izučavanje studije slučaja zastupljeno kao vannastavna aktivnost, što veoma raduje i mami studente da u njoj i učestvuju.

BBICC takmicenje

Šta zapravo predstavlja studija slučaja?

Studija slučaja je metoda učenja koja je nastala na Univerzitetu Harvard i primenjuje se u raznim granama nauka kao što su medicina, prava i slično. Kada je u pitanju Belgrade Business International Case Competition (BBICC), studija slučaja se primenjuje u biznisu i to tako što se pred takmičere koji imaju ulogu donosioca odluke postavi studija slučaja koja može biti problem ili izazov neke male organizacije, nevladine organizacije ili neke velike kompanije.

Učešćem u studiji slučaja, studenti dobijaju jedinstvenu priliku da steknu iskustvo koje je nesumnjivo odlična priprema za budući posao i da nauče sam posao. Takođe, učešćem na ovom takmičenju stiču se vredni kontakti, a i samo učešće u rešavanju studije slučaja predstavlja izuzetnu stavku u CV-u, te je zasigurno da otvara mnoga vrata u traženju posla nakon studija.

A šta je BBICC?

Samo takmičenje BBICC se nalazi u top 10 najboljih takmičenja ovog tipa u svetu po kriterijumima pionira u oblasti studije slučaja, Univerziteta u Oklandu. Kao i svake godine, BBICC će i ove godine biti na visokom nivou, te će ugostiti 80 studenata sa čak 20 prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola. U aprilu, u Beogradu, nedelju dana će trajati ovo takmičenje rešavanja tri studije slučaja za tri različite, veoma uspešne domaće kompanije.

Mnogi studenti opisuju BBICC kao takmičenje u rešavanju poslovne studije slučaja koje im je donelo samo pozitivno, kao što su nove veštine, razvijanje dosadašnjeg znanja i upoznavanje sa veoma talentovanim ljudima sa univeziteta iz celog sveta. Takođe, učesnici navode da je ovo takmičenje u rešavanju studije slučaja srž uspešnih biznis škola, kao i veoma bitna stavka u samom edukovanja pored fakulteta.

Studenti celog sveta

Dosadašnji uspesi studenata FON-a

Sama ideja o osnivanju ovakvog takmičenja u glavnom gradu Srbije je proizašla upravo iz toga što su studenti Fakulteta organizacionih nauka postigli značajne rezultate u rešavanju poslovnih studija slučaja. Pod mentorstvom prof. dr Vesne Damnjanović, studenti su osvojili prvo mesto 2015. godine u Španiji na takmičenju University of Navarra International Case Competition; prvo mesto na takmičenju McGill Management International Case Competition u Norveškoj, 2016. godine; takođe prvo mesto na takmičenju Unilever Future Leader’s League u Londonu, u Velikoj Britaniji 2018. godine.

Pored brojnih nagrada koje su studenti FON-a osvojili na svetskom nivou, oni postižu i veoma značajne rezultate i na nacionalnom i na regionalnom nivou, pa ne čudi što baš studenti ovog fakulteta učestvuju na jednom ovakvom takmičenju kao što je BBICC. Takođe, BBICC je već nekoliko puta održan u Beogradu, pa je tako i prošle godine Beograd bio domaćin interativnog učenja kroz studije slučaja.

U subotu, 13. aprila 2019. godine će se kao pobednici ovogodišnjeg takmičenja proglasiti tri tima koja se pokažu kao najbolji. Mi držimo palčeve našem srpskom timu i želimo im svu sreću, i naravno prvo mesto!

Podeli