Šesti BBICC u Beogradu: interaktivno učenje kroz studije slučaja!

Često se proces sticanja znanja na fakultetima i kroz akademske programe opisuje kao pasivan, bez pravog kontakta sa materijom kojom ćemo se baviti kasnije, u realnom okruženju. Pozitivnu promenu donose nam studije slučaja, utemeljene i kod nas na Belgrade Business International Case Competition!

BBICC 2018

Metodologija poslovne studije slučaja unela je veliko osveženje u srpski obrazovni sistem: studenti sada mogu da uče kroz rešavanje realnih problema i situacije s kojima se susreću svetske kompanije iz različitih sfera, i tako plasiraju svoje ime i znanje u svet, i steknu dragocena znanja iz prve ruke.

Šta je, zapravo, studija slučaja?

Prof. dr Vesna Damnjanović sa FON-a dala je odličnu definiciju studije slučaja prilikom gostovanja na televiziji N1, u intervjuu za emisiju „Tri tačke”:

„Studija slučaja je interaktivna metoda učenja nastala na Unvierzitetu Harvard, a primenjuje se u raznim granama nauke, poput medicine, prava i sl., a mi je konkretno primenjujemo u biznisu. Kako to funkcioniše? Sama studija slučaja predstavlja problem ili izazov jedne organizacije, koja može biti mala organizacija, velika kompanija ili čak nevladina organizacija. Ti izazovi se postavljaju pred studente koji se stavljaju u ulogu donosioca odluke. Oni analiziraju podatke, identifikuju probleme i daju predloge”.

Profesorka Damnjanović je dugogodišnja mentorka ove metode učenja na FON-u i u Case Study Club-u, a takođe i generalna direktorka svetskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja BBICC (Belgrade Business International Case Competition).

Srpski BBICC – autentično i dragoceno iskustvo

BBICC 2018

BBICC se ove godine održava šesti put, od 16. do 21. aprila, u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka i studentske menadžment konsalting organizacije – Case Study Club – a. U aprilu će na BBICC učestvovati 100 studenata sa 20 prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola. Tokom boravka u Srbiji, takmičari i njihovi mentori će imati priliku da se upoznaju sa srpskom tradicijom, kulturom i običajima.

Svečano otvaranje 16. aprila

Otvaranju će, pored studenata takmičara, njihovih mentora i profesora FON-a i partnera, prisustvovati predsednica Vlade Republike Srbije, gospođa Ana Brnabić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, Mladen Šarčević, protektor za međunarodnu i interuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ivanka Popović.

Takmičarski deo se sastoji od rešavanja tri studije slučaja, koje će se rešavati 5 dana i 24 sata. Studenti će predstavljati svoja rešenja ispred stručnog i eminentnog žirija sačinjenog od top menadžera i konsultanata vodećih kompanija u Srbiji. Završnica takmičenja će se održati u subotu, 21. aprila 2018. godine, gde će žiri odrediti tri najbolja rešenja i najboljeg prezentera. 

Ovo takmičenje je kruna svih obrazovnih inovacija u oblasti biznisa i menadžmenta u Srbiji, i rangirano je u 12 najboljih takmičenja ove vrste u celom svetu – ovako je BBICC okarakterisao Univerzitet u Oklandu, pionir u oblasti studije slučaja.

BBICC 2018

Uspeh studenata FON – a: inspiracija za kreiranje ovog međunarodnog takmičenja

Studenti sa Fakulteta organizacionih nauka ostvaruju velike uspehe na takmičenjima iz studija slučaja kako u regionu, tako i u svetu. Neke od najznačajnijih ostvarili su pod mentorstvom profesorke Vesne Damnjanović:

  • University of Navarra International Case Competition u Španiji, prvo mesto, mart 2015;
  • BI International Case Competition u Norveškoj, prvo mesto, februar 2016;
  • McGill Management International Case Competition u Kanadi, prvo mesto, mart 2016;
  • FEP U. Porto International Case Competition u Portugalu, treće mesto, oktobar 2016.

Njihov uspeh bio je glavni motiv da se osnuje ovo takmičenje svetske klase, koje u Beograd privlači studente prestižnih univerziteta i biznis škola iz celog sveta.

Više podataka o ovogodišnjem takmičenju možete pronaći na zvaničnom sajtu BBICC.

Podeli