Tim kanadskog univerziteta pobednik takmičenja BBICC 2019.

Titulu pobednika na sedmom svetskom studentskom takmičenju Belgrade Business International Case Competition 2019. odneo je kanadski univerzitet Wilfrid Laurier University. Drugo mesto je pripalo Univerzitetu iz Portugala, dok je treće mesto odneo još jedan kanadski univerzitet Concordia University. Priznanje najboljeg prezentera na celom takmičenju dobila je Ophir Rotem, studentkinja Univerziteta u Floridi.

Na ovogodišnjem takmičenju, studenti iz 13 različitih zemalja odmerili su snage rešavajući tri poslovne studije slučaja za tri različite kompanije. Takmičenje je trajalo u periodu od 7. do 13. aprila u Beogradu.  Šta su zadaci podrazumevali i ko se sve takmičio, saznajte u nastavku teksta.

Studije slučaja tri velike svetske kompanije

Prvu malu studiju slučaja zadala je kompanija TeleGroup, koja je učesnicima dala zadatak da istraže različite upotrebe inovativnog sistema za praćenje ljudi i poslovnih sredstava. Zadatak takmičara je bio da definišu egzekucioni i strateški plan ovog biznis modela, uz to da daju predlog pilot tržišta i plan skaliranja do 2021. godine.

The Coca-Cola Company je dala drugu malu studiju slučaja u kojoj je zadatak bio odrediti brend strategiju za njihov nov brend Adez. Novi brend je nedavno lansiran na centralno i istočnoevropsko tržište, a samo piće Adez je na prirodnoj bazi koje predstavlja relativno novu kategoriju proizvoda u pojedinim delovima Evrope.

Poslednji veliki zadatak zadala je kompanija Saga. Kompanija Saga New Frontier Group dala je takmičarima zadatak da definišu samu strategiju ulaska njihovog softverskog rešenja četbot “Weaver” na odabrano inostrano tržište. Takođe, zadatak je podrazumevao i definisanje industrije u kojoj bi se ovo rešenje moglo primenjivati.

Studenti takmičari su imali pet sati da osmisle i reše zadate studije slučaja, uz davanje najkreativnijeg i najboljeg rešenja.

Timovi iz svih krajeva sveta na BBICC 2019.

Belgrade Business International Case Competition je takmičenje koje godinama spaja studente iz svih krajeva sveta. Ove godine je ukupno 20 timova iz čak 13 različitih zemalja imalo priliku da na BBICC takmičenju proveri svoje znanje i bori se za titulu sedmog pobednika na svetskom takmičenju u rešavanju studije slučaja za studente.

Studenti iz Amerike, Kanade, Australije, Rusije, Švajcarske, Tajlanda i Kine, bili su gosti Beograda u periodu od 7. do 13. aprila, kada je BBICC takmičenje završeno. Pored samog takmičenja i rešavanja zadatih studija slučaja, takmičari su imali priliku da se upoznaju sa Beogradom, srpskom kulturom, običajima i tradicijom.

Čestitamo svim učesnicima i pobednicima, a posebne pohvale upućujemo organizatorima, Fakultetu organizacionih nauka i studentskoj menadžment konsalting organizaciji Case Study Club. Do sledeće godine učite, radite i spremajte se za nove izazove!

Podeli