Direktor doma zdravlja – Moj (budući) posao – dr Danka Grudić

Pogledajte kako izgleda posao direktora doma zdravlja koji, u novom Moj (budući) posao snimku, opisuje dr Danka Grudić – Direktor Doma zdravlja Dr Ristić.

TRANSKRIPCIJA

Dobar dan svima ja sam dr Danka Grudić, direktor doma zdravlja Medigroup Dr Ristić. Potrudiću se da vam približim ovo zanimanje, odnosno, da vam ispričam kako izgleda pozicija Direktora doma zdravlja, šta podrazumeva i kako može izgledati tvoj budući posao.

Čime se bavi direktor doma zdravlja?

Po profesiji sam lekar, ali sam trenutno na poziciji direktora jednog od privatnih domova zdravlja, u okviru Medigroup sistema. Pozicija direktora doma zdravlja, pogotovo u privatnom sektoru, podrazumeva da se u toku dana bavite raznim stvarima. Između ostalog, organizacijom dnevno operativinih poslova.

Osim toga, podrazumeva poznavanje pravne regulative u okviru zdravstva i finansijskog aspekta zdravstva. Upravo zbog toga što se radi  o privatnom sistemu, ali verujem da je tako i u državnom zdravstvenom sistemu.

Kako izgleda radni dan direktora doma zdravlja?

Moj prosečan radni dan traje od 8/9 ujutru do 5/6 popodne, sve zaivisi od dnevnih obaveza. Ja obično dolazim na posao do 9, to je neka prednost rada u privatnom sektoru, što imate malu mogućnost da dođete malo kasnije na posao, nego što se dolazi u državnom sektoru, ali to podrazumeva da vam radni dan traje malo duže.

Budući da vodim dom zdravlja Ristić i zadužena sam za 3 lokacije u ovom trenutku, koje se nalaze na tri različita mesta u Beogradu, trudim se da svakog dana obiđem bar jednu lokaciju, da u tom periodu porazgovaram sa ljudima, sestrama, čistačicama, lekarima… da saznam kakvi su im dnevni problemi, da li mogu da pomognem i rešim problem koji je tekući.

Nakon toga, veoma često imamo zakazane sastanke sa službama u okviru Medigrupe, ti sastanci traju pola sata / sat, u zavisnosti od teme tog dana.

Dr Danka Grudić - Direktor doma zdravlja - moj budući posao

Najbitniji deo mog posla je individualni rad sa zaposlenima. Blago svakog sistema su ljudi. Ako imate zadovoljnog radnika, od čistačice do lekara, to je nešto što će vam doneti dobar posao i zadovoljne pacijente. Morate da znate i njihove probleme, sa čime se trenutno susreću u svom privatnom životu, kako možete da im pomognete, da bi bili bolji na poslu.

Osim individualnog rada sa zaposlenima, organizujem dvonedeljno sastanke sa lekarima, a jednom mesečno sastanke sa srednjim medicinskim kadrom. Ciljevi tih sastanaka su da ljudi dobiju neophodne informacije vezane za dešavanju uovkiru Medigrupe i doma zdravlja. Na primer, neko je došao, neko je otišao. Budući da smo komercijalna ustanova, govorimo i o prihodima. Da li ispunjavamo očekivanja koja smo dobili od uprave.

Zatim se dogovaramo oko tekućih stvari, npr. godišnjih odmora, jer dom zdravlja mora da radi, a zaposleni treba da dobiju godišnji odmor. Ti sastanci služe za informisanje lekara i sestara o dešavanjima u domu zdravlja, novoj opremi koja se očekuje ili je stigla, kadrovskim izmenama, ali i o nekim operativnim stvarima – prihodi, troškovi…

Kako se dolazi do pozicije direktora doma zdravlja?

Ja sam završila Medicinski fakultet u Beogradu, obavila redovni staž lekara, položila državni ispit i želela da počnem da radim kao lekar. Ideal svakog lekara je da ima pacijente, da pomaže ljudima, da ima hitna stanja, da se nešto stalno dešava. Ja sam imala sreću da dođem u dom zdravlja Ristić, privatnu zdravstvenu ustanovu i da počnem od nule.

Svi lekari kada završe fakultet, neko će priznati, neko neće – mi dosta stvari ne znamo. Mnogo smo naučili iz knjiga, imali smo preko 35 ispita, učili sve oblasti medicine, ali onda dođe pacijent u ordinaciju gde treba da ga pregledate, da mu date savet i dobru terapiju. Da ga upitite na dalju dijagnostiku i tu kreće učenje medicine.

To je jedan mukotrpan posao, gde se čovek razvija kroz svoju struku. Ja sam krenula od nule, imala sam šansu da radim kao lekar opšte prakse, meni je to bio veliki izazov. Onda kreće moj dalji put kroz dom zdravlja, osniva se kol centar, gde ja dobijam šansu da radim nekih  6 meseci.

U međuvremenu sam sve vreme u ordinaciji, učite od toga da date injekciju, da bodete venu pacijentu. Sve ono što bi lekar trebao da zna. Nakon tih 6 meseci u kol centru, se u okviru doma zdravlja osniva terenska služba. To je bio divan period, jer je podrazumevao da smo imali grupu od 5 lekara i 5 tehničara gde smo radili dan, noć, pa dan odmaramo i tako u krug. Radili smo uglavnom kućne posete na terenu, pregledali pacijente, uključivali infuziju, davali terapiju. To je lep period mog razvoja kroz dom zdravlja.

Nakon toga se ukazuje potreba da u okviru privatne zdravstvene ustanove postoji razvoj prodaje. Možda to zvuči čudno, ali zdravstvene usluge su nešto što može da se proda. Zvuči neopipljivo, jer se radi o usluzi. Ukazala se potreba da razvijemo prodaju, da radimo sa velikim kompanijama, da su ljudima sve više potrebne usluge privatnog zdravstvenog sektora.

Dr Danka Grudić - Direktor doma zdravlja - moj budući posao

U prodaji sam bila dve i po godine. Takođe interesantan zdravstveni put, jer vi iz aspekta lekara učite finansijske stvari, kako napraviti ponudu, plasirati, napisati ispravan mejl. To je sve nešto što ranije nisam radila.

Posle toga, dobijam šansu da budem zamenik direktora doma zdravlja Ristić. To je velika čast, a ja rado prihvatam. Bila sam na toj poziciji godinu / dve dana, kada se otvara novi dom zdravlja na Čukarici, a ja postajem direktor tog manjeg doma zdravlja, a nakon toga i doma zdravlja Ristić na tri lokacije.

Moj radni put kroz dom zdravlja Ristić je ono što smatram velikom prednošću, iz razloga što kad dođete kao lekar bez mnogo iskustva dobijete specijalizaciju, vinete se u visine i izgubite kontakt sa pacijentom, sa kolegama… Ja ovde znam ceo put pacijenta, ceo put razvoja doma zdravlja. Od trenutka kad pacijent dođe, a ljubazna sestra na pultu mu kaže ,,dobar dan, izvolite“; pa da li ima zakazan pregled; kako će se pregled odigrati u ordinaciji; da li ordinacija ima sve što treba; da li je po standardima; da li je pacijent dobio svoj izveštaj; i da li je otišao zadovoljan iz doma zdravlja.

Prošla sam sve segmente posla, od prijema do rukovodeće pozicije, a to mi mnogo olakšava da na adekvatan način vodim ustanovu.

Da li radiš samostalno ili u timu?

Ovo jeste timski rad, iz prostog razloga što ima više rukovodioca domova zdravlja uokviru Medigrupe, koji  moraju da sarađuju i rade timski. Timova ima na raznim nivoima. Drugi deo tima su zaposleni u domu zdravlja, lekari, sestre, tehničari, vozači, tj. celokupni kadar doma zdravlja. Mi radimo timski, u smislu da se viđamo redovno i razmenjujemo iskustva. Oni govore šta imaju od problema, to su različite vrste razgovora, a to je sve deo timskog rada.

Timove formiramo i za neke druge stvari, sa drugim službama na nivou Medigrupe, ali moj osnovni cilj i srž je rad sa kadrom doma zdravlja. Što se tiče samostalnog rada, za neke analize, rast, planiranje dnevnih i mesečnih aktivnosti, rasporeda rada, to je nešto za šta je potrebna samostalnost, da radim sama, koncentrisana. Za to treba vreme. Ja ne radim to svakog dana, ali vrlo često se desi da polovinu svog radnog vremena provedem u kancelariji radeći na ovim stvarima.

Pogledajte / pročitajte korisne informacije o drugim poslovima:

Podeli