Stomatolog – Moj (budući) posao – dr Todor Mančić

Pogledajte kako izgleda posao stomatologa čiji opis posla, u novom Moj (budući) posao snimku, pruža dr Todor Mančić, stomatolog u sopstvenoj stomatološkoj ordinaciji – Bela Koka.

TRANSKRIPCIJA

Ja sam Todor Mančić stomatolog i radim u svojoj ordinaciji Bela Koka. Potrudiću se da vam približim ovo zanimanje, odnosno, da vam ispričam kakav ima posao stomatolog, šta podrazumeva i kako može izgledati tvoj budući posao.

Čime se bavi stomatolog?

slika

Ja se bavim opštom stomatologijiom, radim sve stvari vezane za zube i usta pacijenata. Popravljam i vadim zube, ugrađujem implante, protetiku, i bavim se estetskom stomatologijom.

Kako izgleda radni dan stomatologa?

Dakle, ja kao stomatolog radim po smenama. Potrudio sam se još od početka svog radnog veka da moj dan podelim u radni dan na poslu i radni dan kod kuće. Evo već 30-ak godina tako radim i nisam odstupio od toga, naravno uvek napravim neki kompromis ako mora da se radi, ja ću da radim ceo dan. Ipak, zauzeo sam stav da moram da imam život i da se odmorim od posla.

slika

Dajem maksimum na poslu i koncentracija mora da traje 5 ili 6 sati, to je otprilike 10-ak pacijenata dnevno koje ja uspem da primim i posle toga idem kući da se odmorim da bih bio spreman za novi dan.


Zanimljivost ove prakse je to što ja među tih 10 pacijenata dnevno (nekad više, nekad manje) uvek imam različite slučajeve i nikad nije isto. Ni svaka plomba nije ista, ni svaki pacijent nije isti, i trudim se da moj pristup uvek bude različit, normalno usmeren na to šta treba da se uradi pacijentu.

Najveći problemi koje imam su ustvari kompromisi koje moram da pravim vezano za želje pacijenata. Nekad se ti kompromisi i te želje sukobljavaju sa naukom, sa onim što stomatologija traži kao obavezno i eto, dešava se da dođemo u konflikt, ali taj konflikt pokušavamo da rešimo uz osmeh i obostrano zadovoljstvo.

Normalno, ponekad se desi da to bude teško i da taj odnos sa pacijentom ustvari čini veći deo teškog dela.

Uvek sam za „mašinu“ i ceo život sam sa instrumentima i mašinom. Moj radni dan se nikada ne dešava negde napolju. Sa druge strane to je dobro, zato što bilo napolju toplo ili hladno, ja sam u ordinaciji koja mora da bude prijatna pacijentu.

„Problem je fizička pozicija u odnosu na pacijenta i držanje stava“

Problem koji ja imam je to da je moja fizička pozicija u odnosu na pacijenta uvek ista. Poluge koje se dešavaju u stomatološkom radu su takve da stav pacijenta, i moj stav u odnosu na pacijenta je uvek isti i to zahteva određene grupe mišića da rade i ja sam dugo godina fizički vežbao da bih izdržao stav koji imam, jer taj stav zahteva statičnu snagu koja ustvari deformiše moje telo.

slika

Poslednjih godina je to sve teže i teže i mladim kolegama stomatolozima bih dao savet: budite oprezni kakav je vaš stav, kako izgleda vaša figura u odnosu na pacijenta, da biste duže trajali. Ako nije tako, brzo ćete imati tipične zdravstvene probleme za stomatologe i to će dosta da oduzme na kvalitetu vašeg života i rada uopšte.

Da li stomatolog posao obavlja samostalno ili u timu?

Kako izgleda posao stomatolog - Moj budući posao - dr Todor Mančić

Stomatologija je timski sport. Većinu stvari koje radimo u ordinaciji ja rešavam u saradnji sa nekim kolegom ili asistentom, želeći time da pacijentu pružim bolji komfor i da budem što efikasniji.

Svaka od intervencija ima svoje zahteve i ti zahtevi su biti brz, bezbolan, da ispadne lepo da ispadne funkcionalno i da pacijent na kraju zadovoljno izađe iz ordinacije. To traži veliku koncentraciju i da se u ovom prostoru dešava jedna mala drama, koja mora da ima hepi end.

Uglavnom radim sam, ali stvari koje su mi potrebne kao pomoć asistenata su ono što je neophodno da bih ja bio brži i efikasniji. U zavisnosti od toga šta se radi u ordinaciji, šta radimo pacijentu, potrebne su raznovrsne vrste pomoći.

slika

Ponekad mi je dovoljno da neko samo vidi ugao prilaska zubu i pacijentu i da to bude suštinska pomoć koja meni treba, na primer kod implatanta.

Kako se postaje stomatolog?

Ja sam upisao i krenuo na fakultet 1983. godine, iako nije bilo po zakonu, zaposlio sam se u državnoj službi. Radio sam 10 godina noću u dežurnoj stomatološkoj službi u Mažestiku i paralelno sam studirao od prve godine. Tad je to bio pionirski poduhvat, međutim ta služba se u međuvremenu ugasila.

To je bio način da steknem iskustvo i pre nego što sam ušao u materiju, u smislu stomatološke prakse.

Dakle, mora da se završi Stomatološki fakultet koji traje 5 godina. Posle 5 godina se dosta zna, ali za svaku stvar je potrebno određeno iskustvo.

Zanimljivost u stomatologiji je baš u tome što svake godine tehnološki napredak uslovljava naš posao i ako stomatolog želi da bude u toku sa vremenom i strukom – on mora da prati tehnološki napredak i da bude informisan šta je novo u i da pokuša da primeni neke od tih tehnoloških pronalazaka.

slika

Savet za buduće stomatologe: budite oprezni kakav je vaš stav, kako izgleda vaša figura u odnosu na pacijenta, da biste duže trajali.


Tako da sa jedne strane stomatološko iskustvo vezano za osnovne stomatološke tehnike, a sa druge strane je inovativnost vezana za tehnološki napredak. Moja sreća je što sam studirajući skupljao iskustvo iz noćne službe, ali to je jedno specifično iskustvo, jer je to urgentna stomatologija.

To su posebni slučajevi, ali mi je olakšalo pristup, jer prvi pacijent je uvek najteži. Kako prići pacijentu i uliti mu poverenje i napraviti fini odnos sa pacijentom, da on zna šta vi radite, da zna da će to dobro da ispadne. Da ćete dati sve od sebe da to tako ispadne i da, uostalom, vi znate koji je njegov problem i kako da ga rešite.

Pogledajte / pročitajte korisne informacije o drugim poslovima:

Podeli